TRAGÈDIA EN ALTA MAR

Naufraga un vaixell amb 700 immigrants davant les costes de Líbia

Els serveis de salvament han aconseguit rescatar amb vida 29 nàufrags, segons les últimes dades

L'enfonsament pot ser la pitjor tragèdia en la història de la immigració al Mediterrani, segons ACNUR

Primeres imatges de part del rescat dels 700 migrants desapareguts.

Primeres imatges de part del rescat dels 700 migrants desapareguts. / GUARDIA COSTIERA

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

gte mso 9]>Un vaixell amb uns 700 immigrants que procedien de Líbia ha naufragat després de bolcar. Es tem que la majoria hagin mort ofegats. Segons les {últimes} dades, un total de 29 persones han sigut rescatades pel mercant portuguès 'King Jakob', al qual la guàrdia costanera italiana havia obligat a abandonar el seu rumb per dirigir-se al lloc del succés, a unes 60 milles de la costa líbia.

"Es tracta d'una hecatombe, la pitjor tragèdia que s'ha produït mai al Mediterrani", ha declarat Carlotta Sami, portaveu d'ACNUR, l'agència de l'ONU per als refugiats, que ha afegit que "contra les tragèdies del mar és necessària una operació Mare Nostrum europea", en referència al dispositiu que Itàlia va mantenir fins al novembre passat a les mateixes aigües territorials líbies. ACNUR fa un any que el sol·licita i, segons Sami, "no hem rebut cap resposta".

"¿Com podem quedar-nos indiferents i insensibles al dolor de poblacions senceres?", ha comentat Matteo Renzi, primer ministre d'Itàlia, que ha deixat els actes de la campanya electoral per a les autonòmiques del maig per tornar a Roma.

1.500 OFEGATS AQUEST ANY

Els 700 morts s'afegeixen als 400 del cap de setmana passat i als 40 de dimecres que, afegits als ofegats des de començaments de l'any, arriben a la xifra de 1.500 víctimes mortals. Mil cinc-cents euros són també la xifra que cada un d'ells paga de mitjana per la travessia.

El pesquer libi carregat fins a límits inversemblants havia llançat durant la nit un senyal d'alarma, recollida pel centre operatiu de la guàrdia costanera a Roma, que immediatament ha desviat a la zona el mercant portuguès 'King Jakob'. Segons sembla, quan els immigrants han vist que el vaixell se'ls acostava s'han desplaçat "tots al mateix costat de la nau i han provocat el seu enfonsament".

En les hores següents unes 20 naus, entre navilis de guerra, mercants i pesquers de Mazzara del Vallo (Sicília) eren a la zona buscant possibles supervivents i recuperant cadàvers.

EL PAPA DEMANA UNA SOLUCIÓ RÀPIDA

Notícies relacionades

Al migdia, durant la salutació dominical, el papa Francesc ha demanat un minut de silenci als pelegrins concentrats a la plaça de Sant Pere. "Buscaven la felicitat i han trobat la mort", havia dit abans Jorge Bergoglio, instant la comunitat internacional a actuar "amb rapidesa".

"Que Europa no trobi una estratègia no és només negatiu, sinó miop, ja que com en un efecte dòmino implicarà tots els països de la Unió", ha comentat la representant d'ACNUR. Segons dades oficials, només sis dels 28 països de la UE acullen fins ara els aspirants a pròfugs que procedeixen de països en guerra a l'Àfrica o a l'Orient Mitjà.