Suècia es rebel·la contra els drets humans d'Aràbia Saudita i trenca un contracte militar

La ministra d'Exteriors sueca critica els "mètodes gairebé medievals" de Riad pel càstig de mil fuetades i presó a un bloguer per la seva presumpta ofensa a l'islam

La ministra d’Exteriors sueca, Margot Wallström, ahir.

La ministra d’Exteriors sueca, Margot Wallström, ahir.

2
Es llegeix en minuts

La ministra d'Afers Estrangers suecaMargot Wallström, ha mantingut avui les crítiques a l'Aràbia Saudita per la seva política de drets humans, que ja han causat un incident diplomàtic entre Suècia i el país asiàtic, que ha retirat el seu ambaixador a Estocolm. El Govern suec, per la seva part, ha anul·lat un contracte militar amb Riad

"No hi ha res del que hagi d'avergonyir-me, mantinc el que vaig dir i no retiraré les meves paraules sobre democràcia i drets humans a l'Aràbia Saudita", ha afirmat aquest dijous Wallström després d'una reunió de la Comissió d'Exteriors del Parlament suec.

Wallström es va reunir ahir amb l'ambaixador palestí a Estocolm, i altres països àrabs han mostrat el seu interès a mantenir reunions bilaterals, ha admès Exteriors.

La ministra havia criticat fa un mes els "mètodes gairebé medievals" de les autoritats saudites en el cas del bloguer Raif Badawi, condemnat a 10 anys de presó i a mil fuetades per presumpta ofensa a l'islam, a més de presentar una protesta formal davant l'ambaixada saudita a Estocolm.

"Ingerència"

Aquestes declaracions, qualificades d'"ingerència" en afers interns, van ser l'argument esgrimit per Riad per bloquejar dilluns la intervenció en una reunió de la Lliga Àrab de Wallström, convidada d'honor després de reconèixer Suècia fa uns mesos l'Estat palestí.

Suècia va anunciar l'endemà la suspensió d'un acord de cooperació militar amb l'Aràbia Saudita que estava pendent de renovació i Riad va retirar després el seu ambaixador a Estocolm.

Els dos països han deslligat el conflicte de l'acord militar, encara que segons va revelar avui el diari 'Svenska Dagbladet', l'ambaixada sueca a Riad ja havia informat la setmana passada les autoritats saudites que no es renovaria.

L'acord amb els saudites ha sigut una font de polèmica en els últims anys, sobretot des que es va conèixer que l'Agència d'Investigació de Defensa sueca havia creat en secret una empresa façana per ajudar a la construcció d'una fàbrica d'armes a l'Aràbia Saudita.

Aquesta revelació va provocar la dimissió el 2008 del llavors ministre de Defensa de Suècia, el conservador Sten Tolgfors.

Suport de grans corporacions

Notícies relacionades

L'actual Govern verd-i-roig del socialdemòcrata Stefan Löfven havia insinuat fa setmanes que renovaria l'acord, que vencia al maig, però canviant alguns aspectes, una posició que xocava amb la dels seus aliats ecologistes, partidaris de la suspensió, i que amenaçava l'estabilitat d'un Executiu en minoria.

Una trentena d'alts executius de grans empreses sueques com H&M, Volvo o Ericsson van recolzar la setmana passada en un article en el liberal 'Dagens Nyheter' la renovació de l'acord apel·lant a l'efecte negatiu que podria tenir en les relacions comercials amb Aràbia Saudita, principal soci de Suècia al Pròxim Orient.