REPRESÀLIES CONTRA ELS GIHADISTES

El rei Abdul·là II de Jordània promet un càstig "mai vist" a l'Estat Islàmic

El monarca jordà ha manat bombardejar bases de l'EI a Síria en resposta a l'assassinat del pilot Al-Kasasbeh

1
Es llegeix en minuts

Jordània ha bombardejat bases estratègiques de l'Estat Islàmic Síria aquest dijous en represàlia per la mort de Muaz al -Kasaesbeh, el pilot assassinat pel grup terrorista. Uns 30 bombarders jordans han atacat la província de l'est de Síria Deir al-Zor i alguns objectius prop del bastió de l'EI a Raqqa, segons han informat fonts de seguretat a Reuters.

Dos dies després que l'Estat Islàmic fes públic un vídeo en què cremava viu el pilot segrestat, el rei Abdul·là II ha jurat venjar la seva mort, que ha causat una onada de fervor nacionalista al país. L'ofensiva a Síria d'aquest dijous, de què la televisió jordana oferirà detalls més endavant, és la primera de caràcter oficial realitzada en paral·lel a la coalició militar liderada pels EUA, de la qual Jordània forma part.

Després d'efectuar els atacs, els avions de combat han sobrevolat Aya, el poble de la família Kasasbeh, a 100 quilòmetres al sud d'Amman. Mentrestant, segons els testimonis, el rei consolava el pare del pilot, Safi Kasasbeh, durant la seva visita a la tribu amb caps de l'Exèrcit. “Ets savi, monarca. Aquests criminals han violat les regles de la guerra a l'islam, i no tenen humanitat. Fins i tot la humanitat els repudia”, li ha dit el pare a Abdul·lè II.

Les tribus són un pilar crucial de la monarquia haiximita i proveeixen d'efectius militars l'Exèrcit jordà. Centenars de persones s'han congregat per rebre el rei al tornar dels EUA cantant: “Llarga vida a sa majestat el rei”. El monarca jordà va tornar aquest dimecres abans del previst de la seva visita oficial a Washington, on va declarar a un alt rang del Comitè de Serveis Armats que creia necessari potenciar els atacs preventius.

CARRERA MILITAR

Notícies relacionades

La pàgina oficial de Facebook de la Cort Reial Haiximita ha publicat una foto del monarca vestit de militar. El rei Abdul·là II té una llarga carrera en l'Exèrcit i ha estat comandant en les forces especials del seu país.

El congressista i veterà nord-americà Duncan Hunter Jr. ha explicat que el mandatari estava colèric després de rebre la notícia, i l'ha citat dient que “hi haurà un càstig com l'EI no ha vist mai”. Hores després que el vídeo en qüestió sortís a la llum, les autoritats jordanes van executar aquest dimecres dos militants d'Al-Qaida, incloent-hi una gihadista iraquiana de qui l'EI havia exigit l'alliberament.