Valls pren «mesures excepcionals» en la «guerra» contra el gihadisme

El primer ministre demana desbloquejar el registre de passatgers europeu i anuncia més control a internet

França reforçarà l'espionatge amb mitjans i personal i redoblarà la vigilància a les presons

Soldados francesos, preparats per sortir a patrullar, ahir a Versalles.

Soldados francesos, preparats per sortir a patrullar, ahir a Versalles. / AP /CHRISTOPHE ENA

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

L'Assemblea nacional francesa va ser ahir escenari d'un homenatge carregat de solemnitat a les 17 víctimes dels atemptats que es van produir la setmana passada a París i també va ser el marc d'un discurs enèrgic, ferm i ple de contingut, el del primer ministre francès, Manuel Valls, que es va dirigir als francesos a la seu de la sobirania nacional per dir-los sense embuts que França «està en guerra contra el terrorisme» i que, davant d'aquesta amenaça, la resposta serà la de l'Estat de dret. Ovacionat en nombroses ocasions pels diputats de totes les formacions polítiques -que van entonar espontàniament La Marsellesa- Valls va anunciar «mesures excepcionals per a una situació excepcional». «Després de l'emoció i el recolliment li toca el torn a la lucidesa i l'acció. ¿Estem en guerra?», es va preguntar el primer ministre. «Sí. França està en guerra contra el terrorisme, el gihadisme i el radicalisme», va llançar des de la tribuna, en què també va proclamar que el país no està en guerra ni contra l'islam ni contra cap altra religió.

A continuació va desgranar una sèrie de mesures orientades a reforçar els instruments de lluita contra el gihadisme. En primer lloc, es reforçaran els mitjans materials i humans assignats als serveis secrets. Valls va argumentar que aquests serveis podrien veure's «desbordats» si es té en compte que en l'actualitat són més de 1.250 els individus captats per les xarxes gihadistes només a Síria i l'Iraq. Es preveu crear 432 nous llocs en la direcció general de seguretat interior, entre ells informàtics, analistes, investigadors i intèrprets.

LES PRESONS / Un altre focus d'atenció preferent seran les presons. Abans que finalitzi l'any, els detinguts considerats radicals s'instal·laran en mòduls específics dins dels centres penitenciaris, per evitar, com s'ha anat demostrant fins ara, que les presons es converteixin en verdaderes escoles de gihadisme. A més a més, els imams i capellans que assisteixin els detinguts hauran de fer-ho en un «marc clar» i ser professionals. El ministeri de l'Interior haurà de comptar així mateix amb un nou fitxer de persones condemnades per terrorisme o de membres dels anomenats grups de combatents, de manera que la policia conegui els seus domicilis i estiguin sotmesos a control.

Notícies relacionades

El primer ministre va anunciar que a partir del setembre del 2015 França estarà en condicions d'aplicar el dispositiu d'intercanvi de dades de passatgers aeris (PNR, per les seves sigles en anglès) i va demanar amb vehemència a Estrasburg aprovar aquest mecanisme -que suscita dubtes en els grups de l'esquerra i els ecologistes- perquè el seu àmbit d'aplicació sigui europeu. Internet i les xarxes socials, instruments dels quals es valen els gihadistes per captar i entrenar potencials terroristes, seran objecte de més control per part del Ministeri de l'Interior.

ANTISEMITISME I ISLAMOFÒBIA / Finalment, Valls es va mostrar contundent davant els actes d'antisemitisme i islamofòbia. «Sense els jueus de França, França ja no seria França», va dir, acusant sense embuts aquells que com l'humorista Dieudonné «prediquen l'odi». «L'antisemitisme, l'apologia del terrorisme i el negacionisme, són delictes», va advertir el cap de l'Executiu francès, que a continuació va alertar contra els atacs a la comunitat musulmana, que no té res a veure amb l'islam radical. «L'altra urgència és protegir els nostres compatriotes musulmans. Atacar una mesquita és una ofensa als nostres valors», va assenyalar.