CRISI A UCRAÏNA

Rússia prohibeix el pas de vols ucraïnesos i estudia fer el mateix amb els de la UE i els EUA

El primer ministre rus, Dmitri Medvédev, també anuncia la prohibició de la importació de fruites, verdures, lactis, carn i peix des d'Occident

El president de Rússia, Vladímir Putin, i el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, el passat 17 de juliol a Moscou

El president de Rússia, Vladímir Putin, i el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, el passat 17 de juliol a Moscou / REUTERS

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre de RússiaDmitri Medvédev, ha anunciat aquest dijous que el seu Govern ha decidit prohibir el pas per territori rus de vols comercials d'Ucraïna i que estudia fer el mateix amb els de la Unió Europea i els Estats Units amb destí a l'Àsia.

Medvédev ha aclarit que la decisió final sobre prohibir el pas de vols d'aerolínies comunitàries i nord-americanes pel país eurasiàtic encara no s'ha pres. 

Prohibeixen importar aliments des d'Occident 

Dmitri Medvédev també ha anunciat que el país deixarà d'importar fruites, verdures, lactis, carn i peix de la Unió Europea, els Estats Units, el Canadà, Austràlia i Noruega, en resposta a les seves sancions per la ingerència del Kremlin a Ucraïna.

La prohibició a la importació d'aquests productes estarà vigent durant un any, a comptar des d'aquest dijous, tal com estava previst, encara que alguns mitjans de comunicació russos han apuntat que serà revisable. "No hi ha res bo en les sancions, i no ha sigut una decisió fàcil de prendre, però ho havíem de fer", ha dit Medvédev en la reunió ministerial que ha fet aquest dijous.

El president rus, Vladímir Putin, va firmar dimecres un decret per prohibir la importació de productes agrícoles i alimentaris dels països que han aprovat sancions recentment contra dirigents i entitats russes.

A més, el cap d'Estat va ordenar al Govern que elaborés una llista dels productes que es veuran afectats. El Servei de Vigilància Veterinari i Fitosanitari (VPSS) ja va avançar que les prohibicions serien "substancials" per a la UE i els Estats Units.

"Estem analitzant l'anunci que ha fet Moscou", ha dit el portaveu de la Comissió Europea, Frédéric Vincent. Una font comunitària ha indicat a RIA Novosti que és una decisió "contraproduent i injustificada", encara que ha subratllat que la UE no donarà a conèixer la seva postura oficial fins que es publiqui la llista completa de productes vetats.

Per la seva banda, el diari rus 'Kommersant' ha informat aquest dijous que Rússia també planeja prohibir la importació de productes agrícoles i alimentaris d'Ucraïna. Si es confirmés aquesta mesura, les pèrdues econòmiques per a Ucraïna podrien arribar als 1.300 milions de dòlars (971 milions d'euros) diaris, ja que és el principal exportador de productes agrícoles a Rússia.

Proveïdors llatinoamericans

Notícies relacionades

El VPSS també ha revelat que planeja contactar amb els representants diplomàtics de diversos països llatinoamericans per consultar-los sobre la possibilitat d'ampliar les importacions de productes agrícoles i alimentaris.

"Les reunions amb ambaixadors del Brasil, Xile i l'Equador i amb l'encarregat de negocis de l'Argentina a Rússia se celebraran avui, 7 d'agost, i se centraran en les perspectives d'ampliar les seves importacions alimentàries al mercat rus", ha dit en un comunicat.