TRAGÈDIA A L'ÀSIA

Recerca desesperada dels 300 desapareguts al vaixell enfonsat a Corea del Sud

Indignació de les famílies de les víctimes per la manera com el Govern gestiona el rescat

Les autoritats creuen que el vaixell es va desviar de forma brusca de la ruta marcada

Els equips de rescat, al voltant de les restes del vaixell enfonsat, aquest dijous en aigües de Corea del Sud.

Els equips de rescat, al voltant de les restes del vaixell enfonsat, aquest dijous en aigües de Corea del Sud. / AP / AHN YOUNG-JOON

3
Es llegeix en minuts

Els equips de rescat de Corea del Sud continuen aquest dijous la recerca a la desesperada dels 288 desapareguts en el tràgic naufragi d'un vaixell en què viatjaven 475 persones, la majoria estudiants de batxillerat, a la costa sud-oest del país.

Després d'elevar en les últimes hores a nou el nombre de morts confirmats, els bussejadors continuen buscant en unes condicions especialment adverses, amb el vaixell submergit des de ja fa aproximadament 22 hores a uns 30 metres de profunditat en aigües d'escassa visibilitat.

Totes les dades apunten que pràcticament tots els desapareguts van quedar atrapats dins del vaixell 'Sewol' quan aparentment va xocar amb un obstacle dimecres a les 09.00 hores (01.00 de la matinada aquí) abans de bolcar i enfonsar-se lentament durant dues hores. A més, és improbable que hi hagi supervivents per la baixa temperatura de les aigües (uns 12 graus), el temps transcorregut i les dificultats d'accés a la nau.

Ball de xifres

Després d'un continu i desconcertant ball de xifres per part de les autoritats sud-coreanes, les últimes dades oficials xifren en 475 les persones que viatjaven a bord del 'Sewol,' amb capacitat per a 921 passatgers. 325 eren estudiants d'un institut d'Ansan, a la perifèria de Seül, que van emprendre un viatge escolar dimarts a la nit des del port d'Inchon, al nord-oest del país, amb destí a la turística illa meridional de Jeju.

Els equips de rescat van aconseguir evacuar 179 passatgers, i desenes estan sent tractats a l'hospital per diverses ferides, fractures d'ossos i cremades.

Polèmica pel rescat

Els testimonis oferts pels supervivents, així com els missatges de text enviats des de dins del vaixell per estudiants als seus familiars, indiquen que després de col·lisionar el vaixell es va sol·licitar als passatgers que es quedessin quiets als seus seients, cosa que potser els va fer perdre un temps crucial per poder-se salvar.

Les famílies de les víctimes ja han expressat la seva ràbia indignació contra el Govern, a qui acusen de gestionar malament el rescat i proporcionar informació incorrecta. Critiquen el retard en les tasques d'evacuació, ja que el vaixell va trigar dues hores a enfonsar-se i en aquell espai només es va poder salvar 179 passatgers. Els familiars han rebut amb una allau de protestes el primer ministre sud-coreà, Chung Hong-won, quan s'ha desplaçat a la localitat de Jindo per reunir-se amb ells.

Ordre de no moure's

També ha indignat el ball de xifres durant les primeres 12 hores des del succés per part de les autoritats de Seül, que van variar constantment les dades oficials i fins i tot van despertar falses esperances a l'assegurar en cert moment que hi havia un centenar de desapareguts. La majoria de familiars de les víctimes són els pares i familiars dels 325 estudiants de batxillerat.

Els supervivents, per la seva part, han criticat el que podria ser una greu negligència per part de la tripulació del vaixell, que els va ordenar que no es moguessin dels seus seients en lloc d'intentar salvar-se durant aproximadament una hora, després de sentir-se l'estrèpit que va donar lloc a l'inici de l'enfonsament.

"El vaixell s'inclinava cada vegada més, però hi va haver diverses transmissions que ens deien que ens quedéssim al nostre lloc", va relatar un supervivent de 17 anys al diari local 'Hankyoreh', després d'opinar que "potser tot hauria anat d'una altra manera si la gent hagués sortit més de pressa". Altres rescatats han denunciat que el capità del vaixell, que va sortir de l'accident amb vida, va ser un dels primers a abandonar l'embarcació durant l'enfonsament.

Gir brusc

El Govern ha descartat pronunciar-se sobre les especulacions que envolten el cas i ha anunciat que no es començarà a investigar fins que acabin les tasques de rescat. Sí que ha avançat alguna dada sobre les causes de l'accident la Guàrdia Costanera, que ha apuntat que el ferri enfonsat es va desviar de la ruta recomanada i va fer un gir brusc.

Després d'interrogar el capità i altres membres de la tripulació, funcionaris de la Guàrdia Costanera han informat a mitjans sud-coreans que el vaixell es va desviar de la ruta recomanada pel Govern entre el port d'Inchon (nord-oest) i l'illa de Jeju (sud). Segons les autoritats, el vaixell hauria fet un canvi de direcció brusc en lloc de girar de forma gradual en aigües davant la costa sud-oest.

Notícies relacionades

Aquest gir podria haver causat el desplaçament de part de la càrrega, fet que hauria desequilibrat el vaixell i provocat que bolqués, segons una nova hipòtesi plantejada per experts que encara no ha pogut ser verificada. Els supervivents han relatat que van sentir un fort soroll al vaixell, que es va anar bolcant a poc a poc fins a enfonsar-se gairebé del tot unes dues hores després.

Les primeres avaluacions mantenen que el 'Sewol' va col·lisionar amb una roca o amb un escull que li hauria trencat el casc i provocat l'entrada d'aigua, encara que s'han multiplicat les conjectures sobre les causes de l'enfonsament.