guerra civil

Forces paramilitars prorusses aconsegueixen el control de Slaviansk

Els separatistes rebutgen l'ofensiva militar de Kíev i es fan forts al centre de la població del sud-est d'Ucraïna

Aquest dissabte activistes civils armats van ocupar la comissaria de policia, van hissar la bandera russa a l'ajuntament i van nomenar nou alcalde

L’exèrcit rus, a la comissaria de Kramatorsk, Ucraïna.

L’exèrcit rus, a la comissaria de Kramatorsk, Ucraïna. / MAXIM DONDYUK / AP

4
Es llegeix en minuts

Els militants prorussos han aconseguit el control total de Slaviansk, al sud-est de Ucraïna, aquest diumenge. L'operació policial empresa pel Govern de Kíev per restaurar l'ordre en aquesta ciutat de prop de 120.000 habitants ha estat rebutjada. En aquesta lluita, ja guerra civil, s'han registrat les primeres víctimes.

Almenys un oficial del Servei de Seguretat d'Ucraïna ha mort i cinc efectius més han resultat ferits en un tiroteig amb les milícies prorusses en un dels accessos d'aquesta localitat de la regió de Donetsk, ha admès el ministre de l'Interior ucraïnès, Arsén Avàkov. "Els separatistes també han patit baixes, en un nombre indeterminat. Els separatistes han començat a protegir-se amb un escut humà format per civils", ha escrit Avàkov a la seva pàgina de la xarxa social Facebook.

Tota la localitat està envoltada per barricades i punts de control, on munten guàrdia activistes prorussos armats amb fusells Kalaixnikov, vestits de camuflatge i alguns amb passamuntanyes.

Barricades

En les barricades muntades al pont sobre el riu Kazionni Torets, en un dels accessos a Slaviansk, unes 200 persones demanaven ajuda a Rússia i al seu president, Vladímir Putin, per resistir les forces especials ucraïneses. "¡Digueu-li a Putin que ens ajudi!", cridava exaltada una dona amb una icona ortodoxa a les mans a un grup de corresponsals de mitjans estrangers, entre ells EFE.

Hores més tard, quan el grup de periodistes sortia de la ciutat, en aquest mateix pont els activistes havien estat reemplaçats per una vintena d'aparents militars, perfectament uniformats i igualment armats amb fusells Kalaixnikov.

El seu cap, que s'ha identificat com Artur Aerapetian, ha dit a EFE que són una unitat de "la Guàrdia Nacional de Donetsk" i que han estat cridats a files per l'autoproclamada "República Popular de Donetsk". Va assegurar que les armes que porten no provenen de la comissària assaltada ahir per activistes prorussos a la ciutat, sinó que els han estat proporcionades per les autoritats d'aquesta "república".

Lluita al carrer

El mateix ha assenyalat que ha vingut de Crimea, la seva terra natal, per sumar-se "a la defensa de la ciutat de Slaviansk" i, com la majoria dels activistes entrevistats, ha negat la implicació dels serveis especials russos en l'aixecament de les regions orientals contra Kíev. En aquest pont d'accés, els civils, entre ells moltes dones amb icones, continuaven protegint el lloc. "Lluitarem fins a la mort. Estem per Rússia, per Rússia", va declarar a EFE un home de mitjana edat, visiblement alterat, que es va identificar com a Mikhaïl.

El carrer Svoboda (Llibertat), la principal via d'accés al centre de la ciutat, ha estat bloquejat pels prorussos amb dos camions i una vintena d'homes armats, algun d'ells amb la cara coberta amb passamuntanyes.

Els militars ucraïnesos han aconseguit el control de l'aeroport, però, segons els prorussos, no han pogut acostar-se al centre de la ciutat. De fet, l'operació antiterrorista anunciada per les autoritats de Kíev no ha tingut lloc dins de la ciutat, on la comissaria ocupada dissabte segueix en mans de milicians que s'han quedat les armes allà guardades. Tres files de barricades protegeixen l'accés a la comissària i en cada una d'elles estan apostats desenes d'homes armats amb fusells d'assalt i vestits de camuflatge.

Nou alcalde

Igual que en els accessos a la ciutat, centenars de civils estan concentrats per recolzar els activistes, cridant a favor de Rússia, d'un referèndum per unir-se a aquest país i en suport de Putin. A les barricades, Vietxeslav Ponomariov, que s'ha autoproclamat alcalde de Slaviansk després que fugís l'alcaldessa, Nelia Shtepa, ha dit a EFE que la majoria de les persones que s'han fet fortes a la comissaria són exmilitars i paracaigudistes. També ha assegurat que al poble de Semiónovka, als afores de Slaviansk, s'ha produït un tiroteig amb les forces de seguretat ucraïneses, que haurien patit "25 baixes", una informació que no ha pogut ser confirmada per altres fonts.

L'anunci de Kíev

El ministre de l'Interior de UcraïnaArsén Avàkov, havia anunciat a primera hora de diumenge el començament de l'operació antiterrorista a Slaviansk. "L'operació la dirigeix el Servei de Seguretat d'Ucraïna", va escriure Avákov en la seva pàgina de FacebookFacebook, que va afegir que en l'operació antiterrorista participaven unitats de totes les branques de les Forces Armades del país.

L'anunci d'Avàkov es va produir després de la reunió d'urgència que va mantenir ahir a la nit el Consell de Defensa i Seguretat Nacional d'Ucraïna per afrontar la crisi a les regions sud-orientals del país, de majoria russoparlant. En la capital regional, la ciutat de Donetsk, activistes prorussos, que des de fa una setmana tenen en el seu poder la seu del Govern regional, van ocupar les dependències del Departament Regional del Ministeri de l'Interior.

Exigències a Moscou

El ministre d'Afers Estrangers d'Ucraïna, Andrei Desxitsa, va exigir dissabte al seu homòleg rus, Serguei Lavrov, que Moscou posi fi a les provocacions dels seus agents a les regions orientals ucraïneses.

Notícies relacionades

Segons Kíev, aquestes provocacions tenen com a objectiu frustrar la reunió que tenen previst celebrar a Ginebra els caps de les diplomàcies d'Ucraïna, Rússia, la Unió Europea i Estats Units per tractar la crisi ucraïnesa.

El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, va advertir dissabte a Moscou que hi haurà "conseqüències addicionals" si Rússia no actua per rebaixar la tensió a l'est d'Ucraïna. En una conversa telefònica amb Lavrov, Kerry va expressar la seva "gran preocupació" que els atacs de militants armats a l'est d'Ucraïna estiguessin "orquestrats i sincronitzats, de forma similar a atacs anteriors a l'est d'Ucraïna i a Crimea", va indicar un font del Departament d'Estat.

Temes:

Ucraïna