Prorussos exhibeixen la seva força i ocupen una seu ministerial i comissaries a Ucraïna

Les protestes es reprodueixen en un moviment autodenominat com a "rebel·lió popular"

Prorussos detenen un home armat durant una protesta a l’est d’Ucraïna.

Prorussos detenen un home armat durant una protesta a l’est d’Ucraïna. / SHAMIL ZHUMATOV (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

Els activistes prorussos han exhibit aquest dissabte la seva força contra Kíev, a l'ocupar la seu regional del Ministeri d'Interior i també les comissaries de la policia a les ciutats de Slàviansk, Druzhkovka i Krasni Liman, totes a la regió de Donetsk, al sud-est russoparlant de Ucraïna. "Això és una rebel·lió popular. Hem vingut fins aquí per preguntar a la policia si està amb el poble i ens ha respost que sí. Som representants del poble de Donbass (regió hullera del sud-est ucraïnès)", va dir a EFE un home amb la cara tapada dins de l'edifici ministerial.

Els agents que es trobaven a l'immoble van deixar entrar sense oposar cap resistència un grup d'activistes de l'anomenada República Popular de Donetsk (RPD), alguns vestits amb uniformes de camuflatge, armats amb bats de beisbol i amb la cara tapada. "Aquí no hi ha hagut assalt. Hem entrat de forma pacífica. El cap de la policia regional (Konstantín Pozhidàiev), posat aquí per Kíev, ha sortit a parlar amb nosaltres i ha dimitit. Els policies s'han posat del nostre costat", ha explicat un altre activista, ocult per una gorra i unes ulleres de sol.

Poc després, els activistes han sortit de l'edifici per deixar-lo en mans d'un grup d'agents de la policia antiavalots "Berkut", que han entrat a la seu governamental uniformats i armats amb fusells d'assalt Kalaixnikov. A mitja tarda, aquests mateixos agents "Berkut", un cos policial volen dissoldre les noves autoritats ucraïneses per haver atacat els manifestants del Maidan a Kíev, han estat tractats com a herois al campament de l'Antimaidan aixecat davant la seu del Govern regional de Donetsk.

Petició de referèndum

Al voltant de 2.000 persones han tornat a concentrar-se davant l'edifici ocupat fa gairebé una setmana pels prorussos per exigir, una vegada més, la celebració d'un referèndum per determinar l'estatus territorial de la regió. "Quan eren ells els que estaven als carrers de Kíev, a nosaltres ens deien delinqüents i provocadors, mentre que ells es deien a si mateixos patriotes", es queixa Ludmila en al·lusió a les noves autoritats ucraïneses i la forma en què van arribar al poder després de liderar una protesta popular.

Aquesta empresària, igual que molts altres habitants del sud-est ucraïnès, creu que el moviment popular que va enderrocar Víktor Ianukóvitx, conegut com el Maidan, va ser pagat pels Estats Units i la Unió Europea. "Aquí comença la revolució, i allò va ser un cop d'Estat", sentencia amb gran emoció.

Assalt a comissaries

Mentrestant, altres grups d'activistes prorussos han ocupat al llarg d'avui tres comissaries locals en tres ciutats del nord de la regió de Donetsk. L'alcaldessa de Slaviansk, Nelia Xtepa, ha manifestat el suport del Govern local als activistes armats que han ocupat la comissaria a primera hora del matí. "Conec a molts d'ells, són gent nostra i exigeixen la celebració d'un referèndum. Estem tots d'acord, no puc negar-m'hi", ha subratllat Xtepa als periodistes davant la comissaria, on s'han concentrat centenars de ciutadans per recolzar l'acció dels prorussos. "La reacció serà molt dura, tant, com la diferència entre manifestants i terroristes", ha subratllat el ministre de l'Interior d'Ucraïna, Arsén Avàkov.

Notícies relacionades

Al seu torn, el titular d'Exteriors ucraïnès, Andrei Desxitsa, ha assenyalat que la responsabilitat dels esdeveniments al sud-est d'Ucraïna recau sobre Rússia i ha exigit al seu homòleg rus, Serguei Lavrov, que "es posi fi a l'activitats provocadores dels agents dels serveis secrets russos a les regions orientals". Molt més lluny ha anat l'excap adjunt de l'Estat Major d'Ucraïna, almirall Ígor Kabanenko, que ha atribuït l'ocupació de les comissaries al nord de Donetsk a la intel·ligència militar russa.

"La invasió de les tropes russes a l'Est (d'Ucraïna) s'ha consumat. A Slàviansk i Krasni Liman no actuen separatistes, sinó efectius d'intel·ligència militar. 'Ajuden' els separatistes a desestabilitzar la situació", ha escrit Kabanenko a la seva pàgina de Facebook.