Crisi en un país de l¿Amèrica Llatina

Veneçuela es fractura als carrers de Caracas

L'opositor Leopoldo López s'entrega aclamat pels seus seguidors

Partidaris de Maduro i opositors ocupen els carrers en un perillós pols

Vista aèria de la manifestació favorable a Leopoldo López, ahir.

Vista aèria de la manifestació favorable a Leopoldo López, ahir. / REUTERS / CHRISTIAN VERON

3
Es llegeix en minuts
ÁNGEL BERMÚDEZ
CARACAS

Veneçuela es va partir ahir en dos als carrers de Caracas, en les dues manifestacions multitudinàries que van recórrer la capital. Milers d'opositors van acompanyar el dirigent Leopoldo López, que es va entregar a les autoritats governamentals, que l'acusen dels fets de violència que van tenir lloc després de la manifestació estudiantil del 12 de febrer, en els quals van morir tres persones. Al mateix temps, milers de treballadors de la petrolera estatal van aclamar el president Nicolás Maduro davant el palau presidencial.

«Si el meu empresonament és el despertar d'un poble, valdrà la pena», va declarar ahir López, coordinador nacional del partit Voluntat Popular. «Tenia l'opció d'anar-me'n, però no me n'aniré mai de Veneçuela. L'altra opció era quedar-me en la clandestinitat, però no tenim res a amagar», va dir el dirigent, que va haver d'enfilar-se a una estàtua de José Martí per dirigir-se a la multitud a través d'un megàfon.

«Ja no ens queden mitjans lliures per expressar-nos i si els mitjans callen, hem de sortir al carrer», va afirmar per referir-se a l'apagada informativa que viu el país arran de les amenaces de les autoritats en contra de les cadenes de ràdio i televisió per impedir que informin en directe sobre les protestes contra el Govern.

ALLIBERAMENT D'ESTUDIANTS / López va convocar els seus seguidors aquest diumenge, quan va anunciar una marxa cap al Ministeri de l'Interior i Justícia per entregar un document per exigir que es determini la responsabilitat de l'Estat en les morts del 12 de febrer, que s'alliberi els estudiants detinguts i que s'aturi la persecució política. Quedava sobreentès que les autoritats ho aprofitarien per detenir-lo, després que un tribunal n'ordenés la captura per diversos delictes, entre ells, per homicidi i terrorisme.

Ahir López va preferir fer una concentració per després presentar-se ell sol, acompanyat només per unes quantes persones, a entregar-se als funcionaris de la Guàrdia Nacional Bolivariana desplegats al voltant de la manifestació opositora. «Quan jo passi i m'entregui, els demano per favor que tinguem prudència, sense confrontació», va demanar, i va reiterar que la seva lluita és pels estudiants, però també per les persones que pateixen l'escassetat de productes bàsics al país.

AMB CAPRILES / Durant la concentració, López va estar acompanyat d'un representatiu grup de líders de l'oposició, entre els quals hi havia l'excandidat presidencial Henrique Capriles.

Els intents del Govern per atribuir a López la responsabilitat per les morts del dia 12 de febrer es van veure seriosament desacreditats per una investigació periodística d'un mitjà local que va mostrar amb vídeos i fotografies que al lloc on hi va haver dues de les morts hi va haver funcionaris armats del Servei Bolivarià d'Intel·ligència (Sebin) que van estar disparant i que a més a més van actuar infiltrats dins de la marxa.

Notícies relacionades

Després de difondre's aquesta informació, el discurs del president Nicolás Maduro sobre López va experimentar un gir. Primer, diumenge va dir que havia considerat de paralitzar l'ordre de detenció en contra seu però que no ho feia perquè era un assumpte de la Fiscalia. Després aquell  mateix dia, Maduro va reconèixer que funcionaris del Sebin havien desobeït les seves ordres d'aquarterament el 12 de febrer i va destituir el cap d'aquest cos policial.

Ahir, al mateix temps que es va fer la concentració opositora, la multitudinària marxa de treballadors petrolers procedents de tot el país va culminar en el governamental palau de Miraflores amb un discurs de Maduro. El president va afirmar que López haurà de respondre davant la justícia per les seves crides a la «sedició». Des del dia 12 de febrer, Maduro ha sostingut que les protestes són part d'un cop d'Estat, estimulat des de l'exterior i finançat per l'expresident de Colòmbia Álvaro Uribe.