L'Amèrica Llatina fa una crida al diàleg a Veneçuela

UNASUR, la Celac i l'OEA reclamen a Maduro i a l'oposició que canalitzin les seves diferències de forma pacífica

Una manifestant de l’oposició s’encara amb la policia durant una protesta contra el Govern de Maduro, dilluns a Caracas.

Una manifestant de l’oposició s’encara amb la policia durant una protesta contra el Govern de Maduro, dilluns a Caracas. / REUTERS / CARLOS GARCÍA RAWLINS

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / Buenos Aires

La Unió de Nacions Sud-americanes (UNASUR) ha fet aquesta matinada una crida a la "defensa de l'Estat de dret" a Veneçuela, convençuda que "qualsevol demanda ha de ser canalitzada en forma pacífica, per la via democràtica". El bloc que lidera el Brasil ha expressat també "el seu enèrgic rebuig als recents actes de violència que han tingut lloc a Veneçuela", en al·lusió a les protestes de la setmana passada en què van morir tres estudiants.

La UNASUR ha reafirmat al seu torn "el seu compromís amb la preservació de la institucionalitat i els principis democràtics, com a pilars del procés d'integració regional". En el seu pronunciament, l'organisme ha expressat "el seu condol i la seva solidaritat als familiars de les víctimes i al poble i el Govern de Veneçuela". Sense fer al·lusió a cap sector en particular, ha exhortat "totes les forces polítiques i socials" a privilegiar "el diàleg i la concòrdia" per a la solució dels conflictes, "dins de l'ordenament jurídic constitucional".

La Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys (Celac) ha fixat també la seva posició sobre la crisi veneçolana. "La nostra comunitat rebutja la violència i promou la seguretat ciutadana, la pau, l'estabilitat i el desenvolupament; i considera que en tot moment s'ha de garantir la institucionalitat democràtica, el respecte a la llei, la informació fidedigna i veraç; així com el ple respecte de tots els drets humans", ha destacat.

Com la UNASUR, han apel·lat al diàleg entre les parts: "Els països membres de la Celac expressen la seva solidaritat amb el poble germà de la República Bolivariana de Veneçuela i animen el seu Govern a continuar els esforços per propiciar un diàleg entre totes les forces polítiques del país, a favor de la pau i la unitat nacional que el poble veneçolà requereix per continuar la seva marxa cap al progrés i el benestar".

Temor a la violència i la desestabilització

Notícies relacionades

El secretari general de l'Organització dels Estats Americans (OEA), José Miguel Insulza, ha manifestat, la seva por que noves manifestacions als carrers de Caracas "provoquin addicionals fets de violència que només aconsegueixin allunyar posicions entre el Govern i l'oposició i polaritzin encara més el delicat moment polític que viu el país sud-americà". Insulza ha apel·lat a "la responsabilitat del Govern d'evitar l'ús de la força per part de la policia o grups afins" i ha instat les forces de l'oposició a "manifestar-se pacíficament i evitar provocacions". Insulza ha advertit, finalment, que "la presència de determinats dirigents podria desencadenar incidents que posteriorment tots lamentarien".

En un to de més explícit de suport al Govern de Nicolás Maduro, el canceller argentí, Héctor Timerman, ha considerat que els últims esdeveniments a Veneçuela són part d'"un intent clar de desestabilització" contra el Govern chavista, i ha recordat que aquestes maniobres ja van ser intentades "en altres països d'Amèrica del Sud com Bolívia i l'Equador, per això tots els membres d'UNASUR ho veiem amb molta preocupació". Segons Timerman, "els que volen desestabilitzar el Govern de Maduro desconeixen que fa poc el partit de Govern va guanyar les eleccions municipals, i això és també una violació a la voluntat popular del poble veneçolà".