ÈXIT SANITARI AL SUBCONTINENT ASIÀTIC
L'Índia s'allibera de la pòlio a l'estar 3 anys sense cap cas
La malaltia continua endèmica al Pakistan, Nigèria i l'Afganistan
L'Índia va complir ahir tres anys sense registrar ni un cas de poliomielitis i va aplanar així el camí per ser declarada lliure d'aquesta malaltia per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), tota una fita en el desenvolupament sanitari del subcontinent asiàtic, que fins fa poc era l'epicentre mundial de la pòlio.
L'últim cas declarat al país es va detectar el 13 de gener del 2011 en una nena de 2 anys a l'estat de Bengala (nord-est). Tres anys sense registrar cap altre cas permet que l'Índia pugui ser declarada oficialment lliure de pòlio per l'OMS, encara que això no succeirà fins a finals de març, quan s'acabi el procés legal de certificació. L'Afganistan, el Pakistan i Nigèria són els únics països del món on la pòlio continua sent endèmica.
«Donem un enorme crèdit al Govern [indi]... Ens fa sentir extremadament orgullosos i altament responsables per haver ajudat a assolir aquest èxit increïble», va declarar satisfet Nata Menadbe, representant de l'OMS a l'Índia.
Fins a la dècada del 1950, la pòlio paralitzava milers de persones cada any als països desenvolupats. La malaltia ataca el sistema nerviós i pot causar paràlisi irreversible després d'hores d'infecció. A l'Índia, el 2009, van emmalaltir de pòlio 741 persones (la meitat dels casos mundials), una xifra que va baixar a 43 el 2010 i a un de sol el 2011.
Aquest èxit sanitari s'ha assolit amb massives campanyes de conscienciació i immunització. Només la supervisió d'uns 155.000 tècnics, i amb la col·laboració de milions de treballadors de la salut, se subministra la vacuna oral a prop de 172 milions de nens de menys de 5 anys -la població més vulnerable- en tot el país. L'operació ha costat al Govern indi uns 1.832 milions d'euros des del 1995.
En l'últim any, es van detectar 148 casos de pòlio al Pakistan, Nigèria i l'Afganistan, mentre que n'hi va haver 224 a Somàlia, Síria i Kenya. La situació en aquests països és complicada, ja que pateixen dificultats com la violència armada i fràgils sistemes de salut. Al Pakistan, grups armats ataquen amb freqüència el personal sanitari que intenta vacunar la població acusant-los de ser espies d'Occident i de pretendre esterilitzar els musulmans.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Article del conseller de Política Lingüística Un pacte per fer créixer el català, per Francesc Xavier Vila
- Rampes nocturnes: per què es produeixen, quines són les causes i què he de fer?
- Xarxa de pederàstia Els educadors que tractaven la menor tutelada violada pel 'Pelicot català' van descobrir al seu mòbil fotos i vídeos dels abusos
- Nou decret El Govern ajorna la pujada de la taxa turística pendent del suport dels Comuns
- De 7Cases Detinguda una administradora de finques per apropiar-se de 256.246 euros de 14 comunitats de veïns