Letònia es converteix en el país número 18 de l'eurozona

L'escepticisme de la població respecte a la moneda única ha anat baixant en les últimes setmanes

El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, mostra el primer bitllet de 10 euros, aquest dimecres a Riga. / INTS KALNINS (REUTERS)

El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, mostra el primer bitllet de 10 euros, aquest dimecres a Riga.
Una dona paga amb un bitllet de 10 euros en un supermercat de Riga.
Dos joves fan broma al treure uns bitllets d’euros d’un caixer automàtic

/

2
Es llegeix en minuts

Letònia, un dels països més castigats per la crisi econòmica, s'ha convertit aquest dimecres, primer dia del 2014, en el divuitè membre de la Unió Europea que assumeix l'euro com a moneda, malgrat els recels de la seva població, dividida sobre la conveniència d'aquest pas.

Així que ha començat aquesta etapa en aquest nou any, el primer ministre letó, Valdis Dombrovskis, ha retirat un bitllet de 10 euros d'un caixer automàtic instal·lat en un escenari a la plaça Republikas, al centre de Riga. A la cerimònia per celebrar la posada en circulació de la moneda comuna a Letònia hi ha participat el primer ministre d'Estònia, Andrus Ansip, el país del qual va adoptar l'euro fa tres anys.

"És un gran esdeveniment, no només per a Letònia, sinó per a la mateixa zona de l'euro, que es manté estable, atractiva i oberta a nous membres", ha destacat el president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, en el seu missatge de felicitació als letons. Segons Barroso, la incorporació de Letònia a l'eurozona és resultat dels "impressionants esforços i la ferma determinació de les autoritats i el poble de Letònia".

Recels entre la població

No obstant, l'arribada de l'euro no ha causat entusiasme entre els letons, que temen que l'adopció de la divisa comuna es tradueixi en pujades de preus i nous ajustos econòmics. Fa poc més d'un any, només el 13% dels letons donaven suport a l'adopció de l'euro.

El president de Letònia, Andris Berzins, ha explicat per activa i per passiva que el país no tenia cap altra alternativa que adoptar la moneda comuna perquè a això s'havia compromès en el moment d'entrar a la Unió Europea, el 2004. "No tenim una altra opció. Estem lligats a l'euro". Amb aquestes paraula Berzins rebutjava les demandes de l'oposició de sotmetre a referèndum l'adopció de la moneda comuna.

L'escepticisme ciutadà s'ha anat moderant i al desembre el 53% recolzava la unió monetària, segons dades d'Eurostat. A això ha ajudat la potent campanya en favor de l'euro llançada pel Govern letó i els primers símptomes de recuperació a l'eurozona. En vigílies de la posada en circulació de la divisa comuna, Berzins ha admès que, com tots els letons, lamenta la desaparició del lat, però ha destacat que l'euro representa "un esglaó més cap a la llibertat".

Transició pautada

Notícies relacionades

El ministre de Finances letó, Andris Vilks, ha apuntat que la transició a l'euro hauria de transcórrer sense gaires inconvenients, com va passar a la veïna Estònia. Els lats podran ser canviats a 0,702804 lats per euro sense límit de temps ni de quantitat únicament pel Banc Central de Letònia, mentre que en altres institucions financeres aquest termini serà només de sis mesos.

Les pròximes dues setmanes el lat i l'euro circularan de forma conjunta, però els comerços donaran canvi només en la moneda comuna, que serà l'única que es podrà retirar dels caixers automàtics.