Tot el món s'uneix per aclamar la figura de Mandela, "un gegant entre els homes"

Unanimitat sobre el dirigent que va acabar amb l'apartheid a Sud-àfrica, un "ésser humà únic"

L'estadi de futbol de Soweto acollirà el dia 10 una cerimònia d'homenatge al dirigent

Un home diposita flors en memòria de Mandela davant de l’Ambaixada de Sud-àfrica a Pequín, aquest divendres.

Un home diposita flors en memòria de Mandela davant de l’Ambaixada de Sud-àfrica a Pequín, aquest divendres. / WANG ZHAO (AFP)

4
Es llegeix en minuts

La mort de Nelson Mandela ha unit líders i ciutadans de tot el món, que han oblidat discrepàncies per coincidir al voltant de la figura de l'home que va acabar amb l'apartheid a Sud-àfrica i que es va convertir en el primer president negre del seu país. "Un gegant entre els homes", un "ésser humà únic", una "icona" o un "heroi" són algunes de les paraules que diversos països de tot el món han dedicat a Madiba. Tots han coincidit a destacar-ne la voluntat de diàleg, l'esperit de reconciliació i, sobretot, la gran humanitat i la seva permanent lluita per la pau, la justícia, la llibertat i els drets humans.

Sud-àfrica està de dol oficial fins que la setmana que ve tingui lloc el funeral d'Estat que el president del país, Jacob Zuma, ha anunciat per a Mandela. Uns funerals que, segons ha anunciat aquest divendres el president del país, Jacob Zuma, es faran el 15 de desembre a Qunu, localitat on Madiba va passar la seva infància. S'espera que hi assisteixi una bona representació dels caps d'Estat i de Govern de tot el món. Barack Obama, que ha subratllat que "Mandela va aconseguir més del que es podria esperar de qualsevol home", ja ha confirmat que assistirà a aquest acte.

Abans del funeral, dimarts que ve, 10 de desembre, l'estadi de Soweto acollirà una cerimònia nacional en homenatge a la memòria de l'expresident, ha afegit Zuma. "Treballarem tots junts per organitzar uns funerals dignes d'aquest fill excepcional del nostre país i pare de la nostra jove nació", ha subratllat Zuma, que ha agraït les mostres de condol arribades de tot el món. Tota la setmana que ve ha estat declarada "setmana de dol nacional. Començarà aquest diumenge amb una "jornada d'oracions i reflexions". Les restes de Mandela seran exposades de l'11 al 13 de desembre a la seu de la presidència del país, a Pretòria.

Banderes a mig pal

No només a Sud-àfrica onegen les banderes a mig pal. Als EUA, Obama ha ordenat que les banderes de tots els edificis públics onegin a mig pal en senyal de respecte fins dilluns. A Veneçuela, Nicolás Maduro ha decretat tres dies de dol oficial, igual que Daniel Ortega a Nicaragua, i a l'Índia estaran de dol durant cinc dies. També onegen a mig pal les banderes de l'OTAN i de les institucions de la Unió Europea. Els presidents de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i del Consell, Herman Van Rompuy, han coincidit a destacar que ha mort "una de les més grans figures polítiques del nostre temps".

També ha estat sentida la reacció de la directora general de la Unesco, Irina Bokova, que l'ha qualificat com a "gegant entre els homes". "No només va canviar la història de Sud-àfrica, va canviar el món i el va fer millor. Ens va donar una lliçó sobre el poder de la pau i la reconciliació, sobre la importància del perdó i el respecte per a la dignitat de cada ésser humà", ha resumit. Per Bokova, "l'homenatge més bonic que li podem retre és portar el seu missatge d'esperança i continuar defensant els valors pels quals ell va lluitar sense descans".

"Font d'inspiració"

Egipte, on es viu una situació convulsa aquests dies entre partidaris i detractors del deposat president Mursi, la presidència del país ha subratllat que Mandela serà sempre recordat "com una font d'inspiració per als pobles i un model de sacrifici" i al Marroc, el rei Mohammad VI l'ha definit com un "herald de la pau". A l'Índia, el primer ministre, Manmohan Singh, ha al·ludit a una altra gran figura del pacifisme, Mahatma Gandhi, i l'ha qualificat de "verdader gandhià", font d'"inspiració eterna per a les generacions futures".

També a l'Àsia hi ha unitat sobre la figura de Madiba. El primer ministre del Japó, Shinzo Abe, l'ha considerat "un gran líder", mentre que el d'Austràlia, Tony Abbott, l'ha inclòs entre les grans figures d'e lÀfrica i del segle XX. La presidenta de Corea del Sud, Park Geun-hye, l'ha recordat com un "gran home d'Estat". "Va ser un gran ésser humà que va elevar els estàndards d'humanitat", ha afirmat la líder de l'oposició birmana, Aung San Suu Kyi, premi Nobel de la pau com Mandela, en un discurs d'obertura d'un fòrum de dones a Rangun. El dalai-lama, líder espiritual dels budistes tibetans, l'ha descrit com a "home de coratge, principis i una integritat inqüestionable".

A la Xina, el president, Xi Jinping, ha lloat l'"extraordinària contribució" de Mandela al desenvolupament de les relacions bilaterals i al progrés humà. En un missatge de condol, ha recordat Madiba com "un home d'Estat de fama mundial" que va fer una "contribució històrica a l'establiment i desenvolupament" de la nova Sud-àfrica.

Exemple de generositat

El president de Turquia, Abdullah Gül, ha destacat que Mandela "va fer una revolució que va canviar la vida del seu poble, però també la manera de pensar del món". Israel també ha lamentat la mort de Mandela, a qui el president israelià, Shimon Peres, ha descrit com "un gran líder que va canviar el curs de la història".

Notícies relacionades

Al Brasil, la presidenta Dilma Rousseff ha afirmat que l'exemple de Mandela "guiarà tots els que lluiten per la justícia social i per la pau al món". El president de Bolívia, Evo Morales, ha subratllat que va ser un "home indomable d'esperit que va treure de la foscor el poble de Sud-àfrica".

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, l'ha qualificat de "lluitador incansable en favor de la pau, la llibertat i la igualtat", i el dirigent de Xile Sebastián Piñera ha apuntat que "va tenir la generositat de saber perdonar, de lluitar tota la seva vida per reconciliar els sud-africans". "Referent mundial de la lluita contra el racisme", és el qualificatiu que li ha dedicat la presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández de Kirchner.