Nelson Mandela en cinc discursos

Cinc dels parlaments que van marcar la via política del líder antiapartheid

Nelson Mandela, durant un discurs a Londres, l’abril del 2001.

Nelson Mandela, durant un discurs a Londres, l’abril del 2001. / JONATHAN EVANS (Reuters)

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

"És un ideal pel qual estic disposat a morir"

"És un ideal pel qual estic disposat a morir""He somiat amb la idea d'una democràcia i una societat lliure en la qual les persones visquin juntes en harmonia i amb igualtat d'oportunitats. És un ideal que vull viure per veure'l fet realitat. Però si per a això és necessari... És un ideal pel qual estic preparat a morir". Aquestes van ser les seves declaracions, des del banc dels acusats en el procés de Rivonia, que va portar Mandela a ser empresonat durant gairebé tres dècades pel règim de l'apartheid. 

 

"Tot el que demanem és un vot per persona"

"Tot el que demanem és un vot per persona"Entrevista que va concedir Nelson Mandela a diferents mitjans de comunicació nacionals i internacionals al sortir de la presó el febrer del 1990. El mandatari sud-africà va complir 27 anys de condemna del que havia de ser una cadena perpètua. Les pressions internacionals van ser una constant durant els gairebé 30 anys d'empresonament, que van acabar amb la definitiva posada en llibertat del líder antiapartheid.

 

 

"Sud-àfrica ha de determinar què vol fer amb el seu futur"

"Sud-àfrica ha de determinar què vol fer amb el seu futur"Des que va sortir de la presó, Mandela es va passejar pel món recollint premis i distincions. Però el més important, sense cap mena de dubte, va ser el premi Nobel de la pau que va rebre l'11 de desembre de 1993 al costat del seu rival polític però company de transició, Federik W. de Klerk Mandela va dir de De Klerk que "va tenir el coratge d'admetre la terrible equivocació que s'havia fet al nostre país", i de Sud-àfrica que "ha de determinar què vol fer amb el seu futur".

"Deixem que regni la llibertat"

"Deixem que regni la llibertat"

10 de maig de 1994. Quatre anys després de ser posat en llibertat, i després d'imposar-se a les urnes amb més del 60% dels vots, Mandela és elegit president de Sud-àfrica . Durant el discurs que va acompanyar l'acte d'investidura, el líder sud-africà va destacar el paper de les forces de seguretat com a garants de la transició i va manifestar la seva voluntat d'aprofitar aquesta "experiència d'un desastre humà que ha durat massa, com ha sigut l'apartheid ".

 

"Actueu amb valentia i visió"

Notícies relacionades

"Actueu amb valentia i visió"Ja havia deixat la política, però seguia fent mítings pel món. En aquesta ocasió a la Trafalgar Square de Londres, el 3 de febrer del 2005, davant de més de 20.000 persones. En vigílies  de la reunió del G-7 que albergava la capital britànica, Mandela va exigir ajudes a la lluita contra la pobresa als representants polítics: "Jo els dic a aquests líders: no mireu a una altra banda, no dubteu. Reconeixeu que el món està afamat d'accions, no de paraules. Actueu amb valentia i visió".