LA DESAPARICIÓ D'UN ADMIRAT PREMI NOBEL DE LA PAU

Nelson Mandela ha mort als 95 anys

El president sud-africà Jacob Zuma ha comunicat la mort del carismàtic líder de la lluita contra l'apartheid

1
Es llegeix en minuts

L'expresident de Sud-àfrica Nelson Mandela ha mort als 95 anys d'edat. La notícia ha estat comunicada aquest dijous pel president Jacob Zuma.

Mandela va ser hospitalitzat l'estiu passat per la recaiguda d'una infecció pulmonar. Citant fonts pròximes a la família, el diari sud-africà 'The Citizen' va assegurar que Madiba --nom honorífic que es dóna a la gent gran a la tribu de Mandela--  respirava de forma assistida, que el funcionament dels seus ronyons era molt baix i que estava sotmès a diàlisi renal periòdicament. Segons el diari, els metges havien plantejat a la família la possibilitat de desconnectar Mandela de les màquines que el mantenien amb vida. El president sud-africà Jacob Zuma, que va visitar en diverses ocasions Madiba, va arribar a anul·lar una visita oficial a Moçambic davant la possibilitat que Mandela morís.

Notícies relacionades

Nelson Mandela va passar 27 anys a les presons de l'apartheid per la seva lluita contra el règim racista imposat per la minoria blanca fins al 1994, i allà va contraure la infecció pulmonar, les recurrències de la qual ha patit ara.

Des del desembre del 2012, Madiba va ser hospitalitzat en quatre ocasions. Mandela, que va ser guardonat amb el premi Nobel de la pau del 1993, va ser elegit un any després com a primer president negre de Sud-àfrica en les primeres eleccions en què tots els sud-africans van poder votar sense distinció de raça. La seva lluita i la seva aposta per la reconciliació nacional i una transició pacífica, aconseguides després de quatre dècades de domini racista blanc, li van valer a Madiba el reconeixement i l'admiració del món.