La comunitat internacional destaca el compromís i la dignitat de Mandela

Cameron qualifica el líder sud-africà d'"heroi del nostre temps", i Merkel, d'"exemple per a tot el món"

Nelson Mandela, durant un discurs a Londres, l’abril del 2001.

Nelson Mandela, durant un discurs a Londres, l’abril del 2001. / JONATHAN EVANS (Reuters)

5
Es llegeix en minuts

"Va fer més del que es pot esperar de qualsevol home". Amb aquesta frase, el president dels EUA, Barack Obama, va sintetitzar dijous a la nit la figura de Nelson Mandela, un exemple per a ell, i amb un llegat, va declarar, que desitja que "continuï inspirant la humanitat". "Madiba va transformar Sud-àfrica i ens va commoure", ha afirmat el president nord-americà. "El dia que va ser alliberat vaig entendre el que un home pot aconseguir amb les seves esperances deixant de banda les seves pors", ha afegit.

Obama ha estat un dels primers líders mundials que ha expressat el seu condol per l'expresident sud-africà. Després d'ell, governs, cases reials i institucions de tot el món han mostrat el seu condol per la mort de Nelson Mandela i han destacat la seva lluita contra l'apartheid, especialment al seu continent, l'Àfrica, on diferents personalitats han expressat el seu orgull pel considerat "patriarca" de Sud-àfrica.

El primer ministre britànicDavid Cameron, per la seva banda, ha qualificat l'expresident sud-africà Nelson Mandela d'un "heroi del nostre temps", després de conèixer la seva mort aquesta nit als 95 anys.

La bandera del número 10 de Downing Street, residència oficial del cap del Govern britànic, onejarà a mig pal en honor a Mandela, empresonat durant 28 anys per la seva lluita contra l'apartheid a Sud-àfrica i premi Nobel de la pau.

Bandera a mig pal a Downing Street

"Se n'ha anat una gran llum que teníem al món. He demanat que la bandera del número 10 onegi a mig pal", ha informat el 'premier' conservador al seu compte oficial de Twitter.

La mort del líder africà a casa seva, a Johannesburg, després d'una llarga agonia, coincideix amb el dia de l'estrena a Londres de la pel·lícula 'Mandela: long way to freedom', amb assistència dels ducs de CambridgeGuillem i Caterina.

Al país de Mandela, un altre lluitador per la pau, l'arquebisbe emèrit de Ciutat del Cap, Desmond Tutu, guardonat igual que Mandela amb el premi Nobel de la pau, va donar les gràcies a la família de l'expresident per compartir el "patriarca" de Sud-àfrica amb el seu país i la resta del món, i va afirmar que "el dolor que sentim és similar al de perdre un parent pròxim".

A Europa, la Comissió i el Consell Europeu van lamentar en un comunicat conjunt la mort de Mandela.

Els presidents de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, i del Consell, Herman Van Rompuy, van expressar la seva pena per "la mort d'una de les més grans figures polítiques del nostre temps", que va representar "la lluita contra el racisme, la violència política i la intolerància" i que "ens va donar la lliçó més gran de totes en reconciliació, transició política i transformació social".

Al seu condol també s'ha sumat el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, que ha qualificat Mandela de "pare" per a Sud-àfrica i "heroi" per al món, i ha considerat que "el seu llegat viurà per sempre".

També s'hi ha sumat la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, que ha recordat que Mandela no només va derrotar l'apartheid, sinó que també "va mostrar a la gent de tots els continents que la força moral de la democràcia podia vèncer el poder estèril de la tirania".

Caps de Govern

El president francès, François Hollande, en un comunicat, ha recordat Mandela com un "combatent infatigable contra l'apartheid, que no només va enderrocar aquest "règim abjecte" de segregació racial, sinó que també va reconciliar els sud-africans, mentre que la cancellera alemanya, Angela Merkel, que l'ha qualificat d'"exemple per a tot el món", ha destacat que els anys de presó no van fer que és desviés del missatge per la reconciliació.

Altres líders europeus que han traslladat el seu condol per la mort de Nelson Mandela en nom dels seus països han estat el primer ministre holandès, Mark Rutte; el belga, Elio di Rupo, i l'irlandès, Enda Kenny, que l'han considerat un "home únic", que va encarnar la idea que es pot canviar el curs de les coses i que es va convertir en sinònim de la lluita per la dignitat i per la llibertat a tot el planeta.

També diverses monarquies europees han lamentat la mort de Mandela. Com una figura "inspiradora" ha definit el príncep Guillem d'Anglaterra, nét de la reina Isabel II, Nelson Mandela, després de conèixer la mort de l'expresident sud-africà durant l'estrena a Londres de la pel·lícula 'Mandela: long way to freedom' (Mandela: llarg camí a la llibertat), al qual va assistir acompanyat de la seva dona, la princesa Caterina.

A més, des del Japó el primer ministre nipó, Shinzo Abe, ha lamentat la mort de Mandela i ha qualificat l'exmandatari sud-africà d'un "gran líder" que va lluitar amb una gran força de voluntat per eliminar l'apartheid, i el d'Austràlia, Tony Abbott, l'ha qualificat d'una de les grans figures de l'Àfrica i del segle XX.

Amnistia Internacional

També han transmès el seu pesar per la mort de Mandela organismes com la Interpol, que ha dit que va contribuir a construir un món millor, o Amnistia Internacional, en què el secretari general, Salil Shetty, ha afirmat que la lluita pels drets humans té un deute de gratitud amb l'expresident sud-africà.

Notícies relacionades

També han donat el seu adéu a Mandela a través de la xarxa social Twitter figures de l'esport com el tennista Rafael Nadal, que l'ha considerat un "exemple", i el futbolista Cristiano Ronaldo, que ha expressat la seva admiració pel desaparegut expresident de Sud-àfrica.

El president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, ha destacat la figura de Mandela com "un home que va comprendre que l'esport podia construir ponts i enderrocar murs", mentre que el president de la FIFA, Joseph Blatter, l'ha recordat com "un dels més grans humanistes d'aquest temps i un estimat amic".