Obama: "Mandela va aconseguir més del que es podria esperar de qualsevol home"

Diversos dirigents dels EUA ressalten l'exemple moral de l'expresident sud-africà

Primeres paraules del president dels EUA després de conèixer la mort de Mandela. / YOUTUBE

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / Washington

La mort de Nelson Mandela ha provocat una cascada de reaccions a tot el món. Un dels primers que ha expressat el seu condol ha estat el president dels EUA, Barack Obama, que no ha amagat mai la seva profunda admiració per l'expresident sud-africà. "Ell va aconseguir més del que es podria esperar de qualsevol home", ha declarat des de la Casa Blanca. El mandatari nord-americà ha definit Mandela com "un dels homes més influents, valents i profundament bons" que es poden concebre.

"Ja no ens pertany més. Pertany a la història", ha dit. Obama ha recordat que la seva carrera política va començar amb una protesta universitària contra l'apartheid. I les paraules i els escrits del pres més famós de Robben Island l'han acompanyat des d'aleshores. "Jo sóc un dels incomptables milions (de persones) que es van inspirar en la vida de Nelson Mandela". En el seu comiat, Obama ha parafrasejat Martin Luther King, un altre dels seus herois, per definir la importància de l'home que va transformar Sud-àfrica amb el seu exemple moral i va liderar el combat contra la segregació racial. Mandela, ha dit, "va agafar la història a les seves mans i va doblegar l'arc moral de l'univers cap a la justícia".

Assistirà al funeral

Fonts de la Casa Blanca han confirmat que Obama assistirà al seu funeral.

Notícies relacionades

Altres dirigents nord-americans també han ofert el seu tribut a l'expresident del Consell Nacional Africà, que va passar 27 anys empresonat a la presó de Robben Island. "La 'llarga marxa cap a la llibertat' de Madiba va donar un nou significat al coratge, el caràcter, el perdó i la dignitat humana", ha dit el secretari d'Estat, John Kerry, al·ludint al títol de l'autobiografia de Mandela. "Ara que la seva llarga marxa s'ha acabat, perviu l'exemple que va llegar a tota la humanitat".

George Bush pare va ser el primer president dels EUA que va convidar el 1990 Mandela, poc després que sortís de la presó. El seu fill, el també expresident Bush, l'ha definit aquest dijous com "una de les grans forces de la llibertat i la igualtat en el nostre temps". El seu comunicat afegeix que Madiba "va suportar les seves tribulacions amb dignitat i elegància, i el nostre món és avui millor pel seu exemple". Des del Fons Monetari Internacional, la seva directora gerent, Christine Lagarde, s'ha referit a Mandela com "un visionari". "Va ser un home que va afrontar la reconciliació nacional amb profunds principis, habilitat diplomàtica i callada dignitat".