DISCRIMINACIÓ A LA PENÍNSULA ARÀBIGA

El gran muftí saudita diu que prohibir a les dones conduir "protegeix la societat del mal"

Abdulaziz bin Abdul·là al-Xeikh considera que el dret a la conducció "no ha de ser una de les principals preocupacions" de la societat

El gran muftí saudita (centre) conversa amb el rei Abdul·là, durant una audiència reial, el 29 de setembre.

El gran muftí saudita (centre) conversa amb el rei Abdul·là, durant una audiència reial, el 29 de setembre. / AFP

2
Es llegeix en minuts

El gran muftí de l'Aràbia Saudita, el xeic Abdulaziz bin Abdul·là al-Xeikh, ha afirmat aquest dimecres durant un discurs a la localitat de Medina que la prohibició contra la conducció per part de les dones "protegeix la societat del mal", segons informen mitjans locals.

El clergue de més rang del país ha assenyalat, a més, que el dret de les dones a conduir "no ha de ser una de les principals preocupacions de la societat", i ha ressaltat que "l'assumpte s'ha de considerar des de la perspectiva de la protecció de la societat davant el mal", tal com ha recollit el diari britànic 'The Telegraph'.

Les paraules del gran muftí han arribat poc després que diversos activistes asseguressin que el ministre de l'Interior, Mohammad bin Nayef, els havia comunicat que les autoritats estaven reconsiderant aquesta prohibició.

A l'octubre, desenes de dones van participar en la campanya 'Conduir el 26 d'octubre', en què es va demanar a les saudites amb carnets de conduir internacionals que sortissin a la carretera i als ciutadans en general que posessin el logo de la protesta al seu vehicle.

Durant la jornada, diverses dones es van gravar a si mateixes conduint en diferents ciutats de l'Aràbia Saudita, desafiant les advertències del Govern, que va amenaçar de perseguir les que participin en la campanya.

D'altra banda, els organitzadors de la protesta van afirmar que altres dones van optar per no sortir de casa, després d'haver rebut amenaces d'homes que deien que pertanyien al Ministeri d'Interior.

Protestes il·legals

Les protestes de qualsevol mena són il·legals a l'Aràbia Saudita i les demandes públiques per canvis polítics i socials s'han interpretat tradicionalment com una falta de respecte a l'autoritat de la dinastia Al-Saud. El país es troba en un dels últims llocs a nivell mundial pel que fa a igualtat entre homes i dones.

Malgrat que el rei Abdul·là de l'Aràbia Saudita ha impulsat algunes reformes a favor de l'educació i l'ocupació per a les dones, el mandatari mira de no crear confrontacions amb els clergues més conservadors, que tenen un gran pes en la vida política i social.

Doctrina wahhabita

Al país hi impera la doctrina wahhabita, corrent religiós pertanyent a la branca sunnita de l'islam inspirat en les ensenyances de Muhammad ibn Abdul-Wahab, que va formular una aplicació rigorista de la religió basada únicament en l'Alcorà i els hadits (tradicions relacionades amb les ensenyances i els actes del profeta Mahoma i els seus deixebles) i va elogiar el gihad violent davant l'interioritzat.

Notícies relacionades

El wahhabisme és aplicat com a religió d'Estat --tot i ser considerat gairebé herètica per múltiples corrents musulmans-- d'acord amb la unió politicoreligiosa entre Abdul Wahab i la tribu Al-Saud, que va aconseguir el poder a la península Aràbiga i va crear l'actual Estat.

A partir del wahhabisme han sorgit alguns dels grups extremistes sunnites més actius en l'actualitat, com ara l'organització terrorista Al-Qaida i altres organitzacions 'takfiris' salafistes.