ELECCIONS MUNICIPALS I ESTATALS ALS EUA

Chris Christie venç a Nova Jersey i el Tea Party s'estavella a Virgínia

Els comicis a governador deixen algunes lliçons per als republicans

El republicà Chris Christie, reelegit governador de Nova Jersey. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / Washington

Les eleccions celebrades dimarts als Estats Units per renovar els governadors dels estats de Nova Jersey Virgínia han deixat un missatge per al Partit Republicà: potser és hora d'optar per la moderació. El republicà Chris Christie, una de les figures més centristes i inclusivas de la formació, ha revalidat el càrrec de governador a Nova Jersey amb un avantatge de més de 20 punts sobre el su rival, un clar reconeixement a les seves aspiracions per competir per la presidència el 2016. A Virgínia, contràriament, el candidat ultraconservador del Tea Party ha sucumbit per un estret marge davant el demòcrata Terry McAuliffe, apadrinat pels Clinton.

No serà fins a finals de l'any que ve que se celebraran les eleccions legislatives, en què es renovaran tots els escons de la Cambra de Representants i un terç de les bancades del Senat. Però els comicis d'aquest dimarts serveixen per mesurar la temperatura política en un moment tan difícil per al president Barack Obama com per als republicans. La credibilitat del primer ha quedat en entredit arran dels problemes que està tenint la posada en marxa de les borses d'assegurances sanitàries, mentre que els conservadors estan pagant en les enquestes els plats trencats dels 16 dies del tancament parcial del Govern.

Christie tendeix a parlar clar i amb independència. No en va ha denunciat el dogmatisme del Tea Party. El seu verb afilat i sense complexos és una de les seves senyes d'identitat, a més de la disposició a pactar amb els seus rivals en un estat de tradició obrera, on els votants demòcrates registrats superen en més de 700.000 els republicans. Aquesta matinada s'ha imposat per 22 punts d'avantatge a la candidata demòcrata Barbara Buono, demostrant que els conservadors també poden atraure les minories i els independents.

"Ha demostrat que un republicà conservador pot captar vots dels hispans i els afroamericans, que un governador provida pot obtenir vots de les dones. Això significa que tots aquests votants estan al nostre abast, que no tenim les portes tancades demogràficament o geogràficament", ha subratllat l'expresident del Comitè Nacional Republicà, Ed Gillespie.

Revés per al Tea Party

A Virgínia, en canvi, els republicans van pagar segurament el zel ultraconservador del seu candidat, el fiscal general de l'estat, Ken Cuccinelli, a qui els demòcrates han presentat com un "extremista" per la seva oposició als anticonceptius o pel seu suport a l'estratègia que va conduir al tancament de l'Administració.

Notícies relacionades

Cuccinelli va mirar de convertir la seva campanya en un referèndum contra la reforma sanitària d'Obama, però ha vist com la maquinària demòcrata es bolcava en suport de McAuliffe, expresident del partit, que ha gastat molt més en propaganda electoral. Obama i els Clinton li han donat suport en algun dels seus mítings i l'empresari ha acabat imposant-se amb un marge de només dos punts.

A favor seu ha jugat a més el gir demogràfic a Virginia, un dels estats frontissa on es decideixen les presidencials. Com succeeix a la resta del país, les minories tenen allà cada vegada més pes, i a això també s'hi ha d'unir el perfil liberal del nord de l'estat, on viuen molts dels treballadors de Washington i de l'Administració pública. McAuliffe substituirà el governador republicà Bob McDonell.