ELECCIONS LOCALS I ESTATALS ALS EUA

Nova York elegeix De Blasio com a alcalde i dóna una opció a la via progressista

El demòcrata, amb un programa ideològicament alineat al moviment indignat, dirigirà la ciutat després de dues dècades de mandat conservador

El demòcrata Bill de Blasio, elegit alcalde de Nova York. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / Nova York

Els novaiorquesos han fet un gir al timó de la ciutat després de 20 anys de mandat conservador i governs enfocats en els negocis. Bill de Blasio ha estat elegit aquesta matinada alcalde de Nova York en una contundent victòria sobre el republicà Joseph Lhota. I amb ell arriba a l'ajuntament de la Gran Poma una agenda marcadament progressista, que té establerta com a prioritat la lluita contra la creixent desigualtat econòmica i social i que promet convertir Nova York en un laboratori estudiat amb atenció.

"Compatriotes novaiorquesos; heu parlat alt i clar a favor d'una nova direcció per a la ciutat", ha dit un radiant De Blasio en la festa de la victòria a Park Slope, el seu barri de Brooklyn, acompanyat per la seva dona i els seus dos fills, una família biracial que ha estat fonamental a l'hora d'establir les seves credencials com a representant de la classe mitjana i de la diversitat de Nova York. "La gent de la ciutat ha elegit una via progressista i avui la comencem a recórrer, junts", ha subratllat el nou alcalde.

Idealista i pragmàtic

De Blasio va ser activista d'esquerres en la seva joventut, és tan idealista com pragmàtic i té 16 anys d'experiència en política. Va començar la carrera cap a l'alcaldia des del càrrec de defensor del poble i a principis d'estiu no figurava entre els favorits a succeir Michael Bloomberg. Però el seu missatge denunciant la divisió rampant entre rics i pobres va començar a calar en una població fastiguejada de l'estil i les polítiques de Bloomberg. Sota els tres mandats del republicà convertit en independent s'ha consolidat la transformació de Nova York en una ciutat segura i neta i s'ha mantingut el creixement econòmic i de construcció, però s'ha accentuat la bretxa entre rics i pobres. Gairebé el 46% dels novaiorquesos viuen avui sota l'índex de pobresa o escassament per sobre.

Notícies relacionades

De Blasio també ha denunciat tàctiques policials que els tribunals han acusat de racistes, ha anunciat que posarà el focus en temes com l'accés a ajudes socials i ha promès la construcció o manteniment de 200.000 vivendes de protecció oficial. Una altra de les seves propostes de campanya, per a la qual necessitarà l'aprovació de la legislatura estatal, és apujar els impostos a les rendes de més de mig milió de dòlars per finançar amb el que es recapti guarderies públiques i programes extraescolars.