Obama i Cameron no tenen "cap dubte" que Assad va usar armes químiques

Serveis d'intel·ligència dels EUA van interceptar una conversa entre oficials sirians poc després de l'atac del dia 21

David Cameron (d’esquena) i Barack Obama, el maig passat a la Casa Blanca.

David Cameron (d’esquena) i Barack Obama, el maig passat a la Casa Blanca. / JIM BOURG (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Barack Obama, i el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, han intensificat en les últimes hores els seus contactes davant l'imminent atac a Síria per castigar el règim de Baixar al-Assad per l'ús d'armes químiques. Els dos dirigents han insistit que no "no tenen cap dubte de la responsabilitat del règim d'Assad en l'atac químic" que el 21 d'agost passat va causar almenys 300 morts als voltants de Damasc, segons un comunicat que ha fet públic Downing Street aquest dimecres.

Obama i Cameron han mantingut aquesta matinada una conversa telefònica en què han coincidit que "totes les informacions disponibles confirmen que hi va haver un atac amb armes químiques (...) i que no hi ha dubte de la responsabilitat del règim sirià". "Les forces del règim van llançar una operació militar per recuperar el control d'una zona en mans de l'oposició i no hi ha evidències que els rebels tinguin capacitat per llançar un atac químic", afegeix el comunicat de Downing Street.

Els dos dirigents han discutit l'atac militar limitat contra objectius militars sirians per castigar al règim d'Assad per utilitzar armes químiques, encara que el comunicat insisteix que Londres "no ha pres encara una decisió sobre la naturalesa específica" de la resposta a Assad. Cameron presideix avui a Londres una reunió del consell de seguretat britànic, format per ministres i responsables militars, i dijous ha convocat el Parlament per debatre la resposta del Regne Unit.

Proves de l'atac químic

A l'espera que els EUA presentin un informe amb les proves de la responsabilitat d'Assad en l'atac químic, la revista Foreign Policy revela aquest dimecres que els serveis d'intel·ligència nord-americana van interceptar dimecres passat, hores després de l'atac, una conversa telefònica entre oficials sirians. Segons la revista, el diàleg es va produir entre un responsable del Ministeri de Defensa, que parlava en estat de "pànic", i el cap d'una unitat d'armes químiques.

Notícies relacionades

El funcionari de Defensa demanava explicacions sobre l'atac amb armes químiques. Aquesta conversa, assegura la revista, és una de les "principals raons per les quals els EUA mantenen que l'atac va ser obra del règim d'Assad".