ONADA DE PROTESTES A TURQUIA

Batalla campal a la plaça de Taksim d'Istanbul

La policia antiavalots torna a reprimir amb gas lacrimogen l'intent de milers de manifestants de tornar al simbòlic recinte

Diversos manifestants intenten fugir dels gasos lacrimògens llançats pels antiavalots, aquest dimarts a Istanbul.

Diversos manifestants intenten fugir dels gasos lacrimògens llançats pels antiavalots, aquest dimarts a Istanbul. / MURAD SEZER (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

La batalla campal a la cèntrica plaça de Taksim d'Istanbul, capital econòmica de Turquia, es manté. Aquest dimarts, després del desallotjament policial de la plaça i el posterior intent de tornar dels manifestants, centenars d'agents antiavalots han tornat a desallotjar cap a les 17:30 GMT el lloc, poc després que milers de ciutadans s'haguessin congregat en senyal de suport a les protestes antigovernamentals.

Aquest matí, poques hores després del primer desallotjament, els agents havien recorregut a l'ús massiu de gas lacrimogen i canons d'aigua i havien arrasat les nombroses paradetes informatives establertes a la plaça, mentre els manifestants fugien.

A la tarda, milers de persones s'han concentrat novament a la plaça de Taksim hores després que fos desallotjada per la Policia, i seguint una crida per mantenir la lluita per salvar un petit parc i denunciar les polítiques autoritàries del Govern, informa Efe. Al matí, les forces antiavalots havien irromput amb força a la plaça, cosa que ha originat sis hores d'enfrontaments amb grups de manifestants, si bé posteriorment Taksim havia recuperat la calma.

Nombrosos ciutadans, després de finalitzar el seu horari laboral, han anat confluint a la plaça per mostrar suport als que l'ocupen des de dissabte passat, 1 de juny. Mentre milers de persones omplien el lloc, fent brandar banderes i cantant eslògans contra el Govern del primer ministre islamista Recep Tayyip Erdogan, la Policia ha continuat enfrontant-se a la perifèria del recinte amb ocasionals llançaments de gasos lacrimògens contra alguns activistes, que han seguit llançant als agents llambordes i altres objectes.

Violents altercats

L'arribada de la Policia aquest matí a Taksim ha desencadenat violents altercats, amb l'ús massiu de gasos lacrimògens i canons d'aigua per part de les forces policials, i el llançament de pedres i algun còctel incendiari per part de manifestants.

La policia havia assegurat que no desallotjaria l'acampada de protesta del parc adjacent de Gezi, sinó que únicament pretenia netejar la plaça i els voltants de pancartes

Més barricades

Encara que els agents han aconseguit despenjar les pancartes del monument central, centenars de persones congregades a la resta de la plaça han elevat noves barricades i s'han encarat als agents, en la majoria dels casos de manera pacífica.

La intervenció policial s'ha produït poques hores després que el Govern anunciés la seva disposició a negociar les reivindicacions ecologistes dels manifestants.

Polèmica urbanística

Notícies relacionades

La Plataforma de Solidaritat amb Taksim, sorgida per protegir el parc Gezi d'un projecte urbanístic, va convocar tothom que recolzés les protestes antigovernamentals a anar aquest dimarts novament a la zona verda i a la plaça.

Des de la Plataforma s'ha insistit que les autoritats no han satisfet encara cap de les seves demandes, entre altres assegurar que el parc serà respectat, l'alliberament dels detinguts durant les dues setmanes de protestes i la destitució dels responsables de la violència policial.