La policia ocupa per la força la plaça Taksim d'Istanbul

Els agents s'enfronten als manifestants amb gasos lacrimògenes i canons d'aigua tot i que havien dit que només netejarien la zona

La policia carrega contra els manifestants a Ankara, la nit passada.

La policia carrega contra els manifestants a Ankara, la nit passada. / Vadim Ghirda (AP)

1
Es llegeix en minuts

La policia turca ha agafat el control de la cèntrica plaça Taksim d'Istanbul després d'irrompre-hi aquest matí amb blindats, en una sorprenent operació poques hores després que el Govern anunciés la seva disposició a negociar les reivindicacions ecologistes.

Segons informa l'emissora NTV, els centenars d'agents de la força d'intervenció ràpida que són ara a l'emblemàtica plaça --on no s'acostaven des de fa dues setmanes--, s'han enfrontat a un grup reduït de persones que els ha llançat còctels molotov.

Els policies han respost amb un ús massiu de gasos lacrimògens i rajos d'aigua a pressió, han demanat als manifestants que no llancessin "pedres ni ampolles" i han assegurat que no desallotjarien l'acampada de protesta de l'adjacent parc Gezi, sinó que únicament volien netejar la plaça i el seu entorn de pancartes.

Els agents ja han desmuntat les barricades aixecades als carrers d'accés a la plaça de Taksim, un dels principals centres de les fortes revoltes ciutadanes nascudes d'una manifestació d'ecologistes per rebutjar la remodelació urbanística del parc Gezi d'Istanbul.

Després d'una violenta intervenció de la policia, milers de persones s'han adherit a la protesta, que s'han estès per tot el país, convertida ràpidament en una manifestació contra l'autoritarisme del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, i el seu governant partit AKP (islamista moderat).

En els múltiples enfrontaments amb la policia han mort fins ara tres persones, i diversos milers han resultat ferides.

Notícies relacionades

La Plataforma de Solidaritat de Taksim ha rebutjat aquest dimarts, en un missatge de Twitter, tant l'ús de còctels Molotov com de gas lacrimogen. Aquesta intervenció policial s'ha produït després que el viceprimer ministre, Bülent Arinç, anunciés dilluns a la nit en una roda de premsa que el primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, es reuniria dimecres amb els manifestants.

No obstant, la Plataforma de Taksim ha respost que fins ara no havia rebut cap invitació a aquesta reunió.