Votació històrica a les Nacions Unides

El nou 'eix del mal'

Síria se suma a l'Iran i Corea del Nord en la seva oposició al tractat per motius diferents

El sirià Bashar Jafari.

El sirià Bashar Jafari.

1
Es llegeix en minuts
MONTSERRAT RADIGALES
BARCELONA

Només tres països van votar ahir en contra del Tractat sobre Comerç d'Armes a l'Assemblea General de l'ONU: l'Iran, Síria i Corea del Nord. Són els mateixos tres que la setmana passada van impedir que el text s'adoptés per consens en una conferència internacional. Aquest trio fa rememorar el que, el gener del 2002, el llavors president dels Estats Units, George Bush, va batejar com a«eix del mal»,amb la diferència que ara la Síria de Baixar al-Assad ha reemplaçat l'Iraq de Saddam Hussein.

Bush va situar l'Iraq, l'Iran i Corea del Nord en la categoria de pàries pel seu suposat suport al terrorisme i pel seu presumpte objectiu d'aconseguir armes de destrucció massiva. El tractat aprovat ahir no té res a veure amb aquest tipus d'artefactes, perquè es refereix a l'armament convencional, però no és casualitat que hagin estat els tres països abans citats els que s'hagin mostrat més bel·ligerants. Encara que no són els únics, tots tres estan sotmesos a sancions internacionals que inclouen un embargament d'armes: en el cas de Corea del Nord i l'Iran, decretat tant per l'ONU com per la Unió Europea (UE); en el cas de Síria, només per la UE (a l'ONU no ha estat possible pel veto de Rússia i la Xina al Consell de Seguretat).

Resulta particularment interessant l'argument que va utilitzar ahir l'ambaixador de Síria a l'ONU, Baixar Jafari, per explicar el seu vot en contra. La motivació de Damasc no va reflectir tant una rebequeria per les sancions de la UE, com la convicció que alguns països armen els insurgents. Jafari va afirmar que el tractat no és «equilibrat»perquè no inclou la prohibició de no vendre armes a actors«no estatals»com els grups«terroristes»que actuen a Síria (denominació habitual amb què el règim d'Assad denomina els rebels, sense distinció).

La pressió

Notícies relacionades

L'embargament d'armes de la UE s'aplica teòricament a la totalitat del territori de Síria, estigui en mans del Govern o dels insurgents, però França i la Gran Bretanya pressionen perquè els 27 aixequin aquesta prohibició i permetin armar els rebels.

No deixa de ser una ironia que Síria posi al damunt de la taula la qüestió dels actors no estatals quan és sabut que Damasc ha servit de canal per armar actors no estatals com Hezbol·là (al Líban) i Hamàs (a Gaza).