VA SER ATACAT EL 15 DE SETEMBRE

Alliberat el vaixell 'Mattheos I' segrestat a Togo amb cinc espanyols a bord

El petroler 'Mattheos I' i els seus 23 tripulants van ser retinguts per uns pirates quan transvasaven gasoil a un vaixell noruec

2
Es llegeix en minuts

El petrolerMattheos I, segrestat en aigües del Golf de Guinea amb 23 tripulants a bord, cinc d'ells espanyols, ha estatalliberat avui quan, segons sembla, elspirates han abandonat el vaixell després d'haver sostret 7.500 tones mètriques de gasoil.

L'alliberament d'aquest vaixell, assaltat el 14 de setembre a unes 60 milles de les costes deTogo quan transvasava gasoil a un vaixell noruec, ha estat confirmada tant per fonts del ministeri d'Afers Estrangers i de Cooperació, com de l'empresa propietària del petroler, Consultores de Navegación.

La portaveu d'aquesta empresa, Sheena Campbell, ha relatat que la posada en llibertat del vaixell s'ha fet cap a les 10.00 hores, quan els pirateshan abandonat el vaixell unes 200 milles al sud-est de Lomé, capital de Togo, gairebé davant les costes nigerianes.

Campbell ha assegurat que tots els tripulants estan bé, excepte un --no espanyol--, que estàferit, però no greumenti que, pel que sembla, va ser agredit en el moment de l'assalt pels pirates, que li van clavar un cop a la clavícula que pot tenir trencada.

Sense rescat

"Estem molt contents i alleujats", ha indicat la portaveu de l'empresa propietària del petroler, que ha fet constar que va ser el capità qui va avisar la companyia que el vaixell i la tripulació havien estatalliberats.

La portaveu ha insistit queno hi ha hagut petició de rescat i que, tal com ells apuntaven des del principi, no es tractava d'un segrest amb sol·licitud de diners sinó d'unrobatori. De fet, ha continuat, els pirates s'han endut 7.500 tones mètriques de gasoil d'un total de 46.000 que transportaven.

El vaixell, de 183 metres de llarg, es dirigeix a un port que, per seguretat, l'empresa propietària no ha volgut revelar. Tampoc ha volgut confirmar si la tripulació continuarà al vaixell o tornarà a casa.

Es troben bé

El ministeri d'Afers Estrangers, que des que va saltar la notícia del segrest ha estat fent gestions en coordinació amb l'Ambaixada d'Espanya aGhana, país veí deTogo, s'ha posat en contacte amb les famílies dels cinc tripulants espanyols, així com amb l'empresa propietària del vaixell.

Notícies relacionades

Els familiars dels tripulants delMattheos Ies troben "il·lusionats i feliços", a l'espera de poder parlar directament amb el vaixell. En aquest sentit s'ha manifestat Saturnino Galán, fill de l'oficial del vaixell, que ha afegit, que solament saben que han estat alliberats i que estan bé.

Carmen Baudot, mare del tripulant Manuel Bilbao Baudot, i Ana Plasencia, la seva dona, també han mostrat el seudesig de parlar amb aquest especialista en petrolers de 37 anys, natural de la Corunya i resident a Tenerife des de petit.

Temes:

Togo Segrestos