TORNA UN FENOMEN CLIMATOLÒGIC ADVERS

La reaparició d'El Niño sumeix el continent en una greu sequera

La falta d'aigua amenaça el 33% de les terres de cultiu a l'Argentina

Guatemala pateix una crisi alimentària i el bestiar mor a milers a Bolívia

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT
BUENOS AIRES

El fenomen d’El Niño, l’escalfament cíclic de les aigües del Pacífic equatorial, va fer la seva reaparició al juny i ha sumit l’Amèrica Llatina en una profunda sequera amb manifestacions particularment greus en països com ara Guatemala, l’Equador, Bolívia i l’Argentina. La gana ha matat gairebé 500 persones a Guatemala, mentre que l’Equador no recorda un situació com aquesta des de fa 40 anys. A Bolívia, més d’11.000 caps de bestiar han mort les últimes setmanes al sud del país i les províncies argentines de Córdoba i Catamarca pateixen la pitjor sequera en 50 anys.

Els pantans se solien desbordar a l’octubre a Córdoba, ara en emergència hídrica. Allà, a uns 600 quilòmetres de Buenos Aires, hi ha passat de tot: desertificació, tala indiscriminada de boscos, incendis que van devastar més de 300.000 hectàrees. La falta d’aigua enfosqueix més el panorama. En diverses zones, les canonades han quedat buides.

A Salsipuedes, un poble de 12.000 habitants de Córdoba, la policia va alliberar els reclusos de les presons perquè no els podia donar de beure. La policia va haver de custodiar els camions cisterna que van repartir aigua entre els veïns desesperats.

Córdoba és una província agrícola i turística. Sense aigua, l’estiu s’insinua amb contorns desastrosos.Però Córdoba no està sola en la seva calamitat. Mentre que a la ciutat de Buenos Aires diluvia i els seus carrers s’inunden, vuit províncies més afronten greus problemes de subministrament d’aigua. Un 33% de l’àrea sembrada d’un país exportador d’aliments corre perill per l’escassetat d’aigua.

A la província veïna de San Luis, les coses no són millors. El municipi de Merlo, que també viu del turisme, ja va declarar l’estat d’alerta roja. Catamarca, Jujuy, Santiago del Estero, La Rioja, Tucumán i el sud de la província de Buenos Aires també pateixen el flagell d’aquesta sequera inèdita.

Notícies relacionades

PERILLEN MILIONS D’HECTÀREES / Fa un any, l’Argentina era un altre país, en molts sentits. El març del 2008 es va desencadenar l’anomenada guerra del camp. Els productors van bloquejar carreteres i van desproveir les grans urbs quan el Govern va voler augmentar l’impost a les exportacions de soja. La realitat avui és diferent. L’Institut Nacional de Tecnologia Agropecuària (INTA) calcula que, com a conseqüència de l’absència de pluges, estan en joc 10 milions d’hectàrees de les 30 a 32 milions que se solen sembrar.

Al sud-est de la província de Buenos Aires s’hi pot veure, segons els ambientalistes, un avanç del futur. El ministre d’Assumptes Agraris d’aquesta regió, Ariel Franetovich, va qualificar de desesperant el que passa a Carmen de Patagones: fa cinc anys que no cau una gota del cel. «Els camps fèrtils es van transformar en dunes. Això és com una malaltia», va dir, estupefacte, Alberto Perlo, de l’INTA. El desert ja és una realitat.