RELLEU DE L'ADMINISTRACIÓ BUSH

Obama entra en la història aclamat per la multitud

El vicepresident Biden ha precedit el dirigent en la seva presa de possessió al Capitoli davant de dos milions de persones

3
Es llegeix en minuts

"Juro solemnement defensar la Constitució...": amb aquestes paraules, Barack Obama ha entrat en la història com el primer president negre dels EUA i el Capitoli, i tot Washington, s'ha convertit en un èxtasi. Més d'un milió de persones s'han concentrat al Capitoli i el Mall --el parc que comunica la seu del Congrés amb el Monument a Lincoln-- per assistir a la cerimònia en què Obama s'ha compromès a iniciar "l'era de la responsabilitat".

Hi havia tots els que comptaven. El Tribunal Suprem en ple, els membres de la Cambra del Congrés i els senadors, el Govern sortint i els que el compondran a partir d'ara, els caps de l'Estat Major. I una plèiade de famosos. La cantant Beyoncé, el raper Kanye West, o el músic Jay-Z amb vestit, que ha afirmat a la premsa: "Mai havia pensat que em veuria aquí. És una sensació increïble, un dia preciós per als Estats Units".

També hi havia molts dels que, en condicions normals, tampoc comptarien. Ezra Mills, un exsoldat de 79 anys de raça negra, recordava amb llàgrimes als ulls la seva infància segregada a Alabama.

Tots ells han desafiat les gèlides temperatures regnants avui a la capital nord-americana, on la sensació tèrmica era de nou graus Celsius sota zero, per assistir a un fet històric que molts d'ells admetien que no creien que arribarien a veure mai a la vida.

Esbroncades per a Bush

L'arribada de l'expresident Bill Clinton i la seva dona, Hillary, ha estat acollida amb una enorme ovació. Uns aplaudiments cortesos han rebut George Bush pare. El president sortint, George W. Bush, ha estat acollit a les grades amb un eloqüent silenci i amb fortes esbroncades entre les masses al Mall.

L'entusiasme s'ha desbordat amb l'arribada d'Obama, al qual havien precedit les seves filles Malia i Sasha i la seva dona, Michelle.

Amb el Capitoli cobert de banderes i completament engalanat, la senadora Dianne Feinstein, com a presidenta del Comitè d'Investidura del Congrés, ha inaugurat la cerimònia al donar la "benvinguda a la investidura del president número 44 dels Estats Units".

El pastor Rick Warren --la seva selecció va estar envoltada de polèmica a causa de la seva oposició al matrimoni homosexual-- ha pronunciat una oració en què ha assegurat que "avui, Martin Luther King --el gran defensor dels drets civils-- està cridant d'alegria al Cel".

Actuació d'Aretha Franklin

L'estrella del soul Aretha Franklin ha interpretat la cançóMy Country, This is of Theei els virtuosos Jo-Jo Ma, al violoncel, la veneçolana Gabriela Montero al piano i Yitzak Perlman al violí han tocat una peça del músic John Williams composta especialment per a l'ocasió.

El vicepresident, Joe Biden, ha jurat davant el jutge del Suprem John Paul Stevens, amb veu ferma i mentre la seva dona, Jill, li sostenia la Bíblia.

Era el torn d'Obama. "¿Preparat, senador?", li ha preguntat el president del Tribunal Suprem, John Roberts, que li ha pres jurament sobre la Bíblia en què el president que va abolir l'esclavitud, Abraham Lincoln, també va jurar respectar la Constitució. El nou president ha semblat tartamudejar al començar a pronunciar el jurament, fet que ha motivat el seu somriure i el del president del Suprem.

"Era de la responsabilitat"

Una salva de canó, i el deliri del públic, ha seguit la frase "Enhorabona, senyor president", amb què Roberts ha saludat el nou cap d'Estat.

"¡Obama! ¡Obama! ¡Obama"", han aclamat els prop de dos milions de persones presents al llarg del Mall.

El flamant president, seriós, ha recordat en el seu discurs d'investidura els problemes que afronta el país en aquests moments: dues guerres obertes i una greu crisi econòmica. "Ha arribat el final de l'era de les queixes mesquines, de les falses promeses" en la política dels EUA. Començarà, ha continuat entre aplaudiments, "una nova era de responsabilitat".

Notícies relacionades

Un poema de l'autora Elizabeth Andrews i una oració del reverend Joseph Lowry, un veterà de la lluita pels drets civils, han tancat la cerimònia, convertida llavors en un continu aplaudiment.

L'ovació més gran, no obstant, no se l'ha emportat Obama. La més sorollosa s'ha produït quan s'ha enlairat del Capitoli l'helicòpter en què marxava el ja expresident George W. Bush. "Fins mai", li ha cridat algú.