PROFUNDA TRANSFORMACIÓ D'UNA LOCALITAT ALS PEUS DE L'HIMÀLAIA
La revolució tecnològica arriba a Dharamsala, la ciutat de l'Índia on viu el dalai-lama
El líder espiritual tibetà, que té fins i tot una pàgina web, atrau el turisme

Tecnologia Antenes davant d’un dels temples de Dharamsala. /
Una cançó dels Rolling Stones ressona a l'interior del restaurant tibetà i es confon amb els motors i les botzines de l'exterior. Al carrer hi ha un temple budista, banderes d'oració tibetanes que pengen d'una teulada a l'altra i anuncis de restaurants, d'hotels i d'agències de viatges. L'empremta de la globalització està en cada racó de la remota Dharamsala, la ciutat als peus de l'Himàlaia on viu el dalai- lama.
En aquesta localitat índia, meta de budistes de tot el món, és més fàcil trobar cibercafès i empreses de senderisme que temples i monestirs. L'afluència massiva de turistes,neohippiesi curiosos ha canviat en pocs anys la cara del lloc que va acollir Tenzin Gyatso quan va deixar el Tibet fugint de l'Exèrcit xinès, el 1959. El màxim líder budista tenia llavors 24 anys i va arribar amb un grapat de seguidors a la que llavors era una tranquil.la població de muntanya.
"Aquest era un lloc ple de pau. Hi havia alguns monestirs i pocs turistes. La gent vivia dels cultius i de l'extracció de minerals de la muntanya",explica Bhola Nehria, que era un nen quan el dalai-lama es va instal.lar a la ciutat. Elboomdel turisme, explica, es va produir a mitjans dels 90, quan van començar a obrir-se hotels barats, restaurants de menjar occidental i acadèmies que impartien tota mena de cursos per a estrangers, des de ioga fins areiki, passant per meditació i cuina tibetana."I fa uns tres o quatre anys hi va haver una autèntica pluja de telèfons mòbils i centres d'internet per a viatgers",afegeix.
El turisme és una mina per als residents a Dharamsala, molts dels quals són fills o néts de tibetans que van fugir del seu país travessant les muntanyes per assentar-se en la que actualment és la seu del Govern tibetà a l'exili. Aquí hi ha una barreja d'espiritualitat, tecnologia i negoci, amb el conflicte amb la Xina com a teló de fons.
Als carrers hi ha cartells de tibetans detinguts pel Govern de Pequín i banderes amb l'eslòganFree Tibet(Tibet lliure), mentre que a les parets dels nombrosos hotels i restaurants regentats per tibetans hi ha invariablement la foto del dalai-lama. La seva imatge també l'aprofiten els propietaris de les parades del carrer, però ells per comercialitzar-la en forma de postals o samarretes. La presència del líder espiritual tibetà és, al cap i a la fi, el gran reclam de Dharamsala.
Molts dels que vénen a aquestapetita Lasatenen l'esperança d'entreveure el dalai-lama en les audiències públiques que ofereix de tant en tant a Tsuglag Jang, el temple principal de la ciutat. Els monjos instal.len pantalles als patis del recinte perquè tothom el pugui veure de prop, i ofereixen serveis de traducció simultània per FM. Així, els assistents només han de portar un transistor per sentir els discursos del líder en espanyol, anglès, coreà o japonès.
Un curiós còctel de devoció i modernització es veu també en les ofrenes: si anys enrere els monjos deixaven davant les estàtues dels budes arròs o fruites, avui ofereixen aliments processats, com formatgets La Vaca que Ríe, sucs de fruita envasats i paquets de galetes digestives."Així es conserven millor, i els renovem una vegada al mes",explica un dels fidels.
Sabor agredolç
La modernització de Dharamsala té, per a molts, un sabor agredolç:"Ara tenim negoci per tot arreu. Però hem perdut tota la resta, el silenci, la pau",diu Bhola Nehria, que es guanya la vida com a xòfer per a turistes. Soni, d'uns 50 anys i treballador d'un club social a pocs metres de la residència del dalai-lama, és més optimista:"Abans la vida aquí era més avorrida. Quan jo vaig néixer només hi havia un monestir, un temple i un mercat. Ara tenim desenvolupament",afegeix. ¿L'avanç més gran?"L'arribada d'internet",afirma convençut. ¿I què opina el dalai-lama d'aquesta revolució tecnològica?"Potser trobaràs la resposta a la seva pàgina web",riu.
Doncs sí, des de fa tres anys, a www.dalailama.com elsciberbudistespoden trobar discursos, fotos i detalls de la vida diària del seu líder espiritual.
- Prova popular Luis Enrique corre a Barcelona per la seva filla Xana en una edició multitudinària de la Cursa d’El Corte Inglés
- La nova vida de Lamine Yamal
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Barcelona 4 Reial Madrid 3 Un Barcelona salvatge sepulta el Madrid i obre una nova era
- Molts ho confonen amb fatiga: així comença la insuficiència cardíaca que afecta 700.000 espanyols