FINAL FELIÇ DESPRÉS D'UNA SETMANA DE CAPTIVERI

Alliberades les dues cooperants de MSF segrestades a Somàlia

Mercedes García i Pilar Bauza tenen previst arribar avui a la nit a Madrid

Mercedes García i Pilar Bauza, membres de Metges sense Fronteres, ahir.

Mercedes García i Pilar Bauza, membres de Metges sense Fronteres, ahir. / EFE / ABDULRASAK SHEIKH

2
Es llegeix en minuts

Les dues cooperants de Metges sense Fronteres (MSF) segrestades fa una setmana al nord de Somàlia van ser alliberades ahir cap a les 14.30, hora espanyola, "sanes i estàlvies", va informar la presidenta de Metges sense Fronteres Espanya, Paula Farias, en un comunicat. La metge Mercedes García, de nacionalitat espanyola, i la infermera Pilar Bauza, argentina, van ser capturades el 26 de desembre a Bosasso, una ciutat portuària del nord del país, a la regió de Puntlàndia, quan es dirigien en automòbil a un hospital. MSF és present des del maig passat a la zona, on atén uns 7.000 nens menors de cinc anys amb desnutrició.

L'alliberament es va produir gràcies als esforços combinats de la mateixa organització i de l'acció diplomàtica, que va correspondre especialment a l'ambaixador espanyol a Kenya, Nicolás Martín Cinto. Els segrestadors havien exigit 250.000 dòlars (uns 170.000 euros), però Martín Cinto va assegurar que no s'havia pagat cap rescat. La zona de Bosasso és esporàdicament escenari de segrestos.

ESGOTADES

Amb mostres d'esgotament, les dues integrants de la secció espanyola de MSF es van presentar en un hotel de Bosasso davant els periodistes, al costat d'alts funcionaris del Govern regional de Puntlàndia i els diplomàtics que van seguir de prop les gestions. García i Bauza no van fer declaracions i es van retirar a descansar.

El ministre d'Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, va informar que havia enviat a Nairobi (Kenya) la secretària d'Estat per a la Cooperació Internacional, Leyre Pajín. És previst que García i Bauza arribin avui a la nit a Madrid via Kenya, però per la crisi en aquest país potser passaran per Etiòpia.

Aquest segrest ha posat en perill el desenvolupament de les accions humanitàries de MSF a Somàlia. "Accions com aquesta hipotequen l'assistència a les poblacions més vulnerables", va precisar la doctora Farias, presidenta de MSF. L'organització treballa a Somàlia des de fa més de 16 anys. Amb 60 cooperants internacionals i més de 800 treballadors locals, atén cada any 300.000 consultes ambulatòries i 10.000 pacients hospitalitzats.

Rafael Vilasanjuán, exsecretari general de MSF Espanya, va expressar "la gran alegria" dels membres de l'oenagé per la fi del segrest. "Ha sigut un gran èxit de la diplomàcia i de Metges sense Fronteres", va afirmar. "Ara el més important és saber de quina manera ha afectat el segrest la salut" de totes dues cooperants.

Notícies relacionades

EL FUTUR

Ben aviat "la direcció de MSF analitzarà la situació per decidir si pot continuar prestant assistència" a la zona, va precisar Vilasanjuán. "L'anàlisi de seguretat, que es realitza minuciosament, té en compte uns quants factors: les motivacions del segrest, el lloc on s'ha comès, si és polític o econòmic", va afirmar l'expert. Segons totes aquestes dades, a vegades "es decideix evacuar una zona, però continuar actuant en altres".