Sobre la seva constitucionalitat

El TC resoldrà sobre l’amnistia en un ple monogràfic el 24 de juny a l’analitzar el recurs del PP

Els magistrats estudiaran per primera vegada la proposta de la vicepresidenta del Constitucional en el ple del dia 10 de juny, però no es dictarà sentència fins al següent

El TC resoldrà sobre l’amnistia en un ple monogràfic el 24 de juny a l’analitzar el recurs del PP
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El juny serà el mes de l’amnistia al Tribunal Constitucional. El ple té previst dictar la seva primera sentència en relació amb la polèmica mesura de gràcia en un ple monogràfic, per al qual s’ha elegit el que començarà el 24 de juny, segons han informat a EL PERIÓDICO fonts de l’alt tribunal. No obstant, la primera vegada que els magistrats podran estudiar la proposta de la vicepresidenta del TC, Inmaculada Montalbán, per resoldre el recurs interposat pel PP, que és el que es considera més complet i permetrà abordar totes les objeccions que s’argumenten davant la llei, serà en l’anterior, el previst perquè se celebri a partir del dia 10.

En aquesta reunió els magistrats disposaran de la ponència, que tot apunta que serà favorable a la constitucionalitat de la norma, per a una primera aproximació i començar el seu estudi, però les deliberacions pròpiament dites per dictar la sentència no es produiran fins al següent ple, el previst per al 24 de juny, en què l’amnistia serà l’únic punt en l’ordre del dia. D’aquesta manera es complirà amb els temps que s’havia marcat el president del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, de pronunciar-se sobre l’amnistia abans de la pausa estival, malgrat els intents dels magistrats de sensibilitat conservadora per impedir-ho.

Aquest dilluns, després de parlar amb Montalbán i comprovar l’estat en què es troba la ponència que prepara, el president va rebutjar l’últim intent que havien presentat els magistrats Concepción Espejel, César Tolosa i Enrique Arnaldo per mirar d’evitar que el Constitucional es pronunciés sobre l’amnistia sense esperar que ho fes abans el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. No obstant, l’acord amb què Conde-Pumpido va rebutjar formalment la proposta preveu que els magistrats puguin tornar a plantejar les manifestacions que considerin oportunes quan es produeixin les deliberacions relatives a l’amnistia formalment, per la qual cosa podrien tornar a intentar que el TC esperi a la resposta de la justícia europea sobre la mesura de gràcia, tot i que les seves possibilitats d’èxit siguin nul·les.

10 magistrats

En les deliberacions només hi participaran 10 magistrats, després que Juan Carlos Campo, s’apartés voluntàriament dels debats a l’haver-se pronunciat sobre la constitucionalitat de l’amnistia en els informes dels indults dels condemnats del procés. També s’ha apartat el magistrat José María Macías dels debatsen què es resoldran els recursos d’inconstitucionalitat del PP i de les comunitats autònomes on governa, més la de Castella-la Manxa, així com de les qüestions de constitucionalitat interposades pel Tribunal Suprem, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i l’Audiència Provincial de Madrid.

Davant l’oposició mostrada pel magistrat que va arribar al TC directament des del Consell General del Poder Judicial a apartar-se voluntàriament de les deliberacions, una vegada que s’havia estimat la recusació presentada pel fiscal general de l’Estat, el ple va haver de dictar una interlocutòria per procedir a expulsar-lo de totes les impugnacions que posessin en dubte la constitucionalitat de la norma.

Notícies relacionades

En els que sí que participarà serà en els recursos d’empara presentats pels condemnats pel procés pel delicte de malversació a què el Tribunal Suprem no va aplicar l’amnistia. El secretari general de Junts, Jordi Turull, va ser l’únic que va intentar apartar-lo, però ho va fer abans que la impugnació hagués sigut admesa a tràmit, així que l’incident es va rebutjar per extemporani.

Els processats en rebel·lia pel delicte de malversació, entre els quals hi ha l’expresident català Carles Puigdemont encara no han recorregut en empara, perquè encara esperen que el Suprem rebutgi l’incident de nul·litat d’actuacions que van interposar per tancar la jurisdicció ordinària abans de plantejar la vulneració de drets fonamentals que pot plantejar davant la cort de garanties. Quan la seva impugnació sigui admesa a tràmit disposarà de 10 dies per presentar un incident de recusació contra Macías per haver-se pronunciat sobre la constitucionalitat de la llei en el CGPJ, fet que va suposar participar en la tramitació de la mateixa norma sobre la qual ara s’hauria de pronunciar.