DURS ENFRONTAMENTS AL PAÍS ÀRAB

El líder d'una secta messiànica mor a la batalla de Najaf

El grup armat planejava assaltar avui la ciutat santa iraquiana

1
Es llegeix en minuts
KIM AMOR / EL CAIRE

Les autoritats iraquianes van confirmar ahir la mort del líder xiïta que dirigia els centenars de milicians que es van enfrontar diumenge a l'Exèrcit iraquià i a les forces dels EUA a Najaf, al sud de l'Iraq. La batalla, una de les més sagnants des que va esclatar la guerra, va causar la mort a 200 insurgents, 60 més van resultar ferits i més de 160 detinguts, segons el balanç oficial.

Les autoritats van identificar el dirigent xiïta com Ahmad al-Hassan al-Yamani, d'uns 40 anys d'edat, àliesAli bin Ali bin Abi Taleb. L'extremista, una mena de líder messiànic, assegurava ser el mehdi, l'imam ocult que els xiïtes creuen que un dia apareixerà per salvar la humanitat.

L'Exèrcit iraquià va calcular ahir entre 600 i 700 els milicians d'Al-Hassan que formaven el grup armat Soldats del Cel, fins ara desconegut. Els membres de la secta vivien, amb les seves dones i nens, en una zona agrícola situada a 10 quilòmetres al nord de Najaf.

ALIAT DE SADDAM

Ahir,The New York Timesva assegurar, citant clergues xiïtes, que Al-Hassan va formar el seu grup als 90 amb l'ajuda del dictador Saddam Hussein per combatre els seguidors del gran aiatol.là Ali al-Sistani, líder espiritual dels xiïtes iraquians. Segons sembla, entre els seguidors d'Al-Hassan hi havia sunnites, alguns no iraquians.

El Govern de Bagdad va explicar que el pla dels Soldats del Cel era assaltar a sang i foc la ciutat de Najaf avui dimarts, quan culmina l'Aixura, la principal festivitat xiïta en què es commemora el martiri de Hussein, nét de Mahoma. El grup volia assassinar diversos clergues, entre ells Al-Sistani.

Notícies relacionades

Més d'11.000 homes, entre soldats i policies, s'han desplegat al sud del país per protegir els prop de dos milions de pelegrins que han viatjat fins a Najaf i Karbala, l'altra ciutat santa xiïta, per participar en la celebració de l'Aixura.

Part dels atacs que es van registrar ahir a l'Iraq van tenir com a blanc civils xiïtes. A Bagdad, diversos morters van matar 12 civils que participaven en una processó. Hores abans, un cotxe bomba va esclatar al costat d'un autobús de pelegrins i va matar quatre viatgers. A la localitat de Jurf al-Sakhar, al sud de Bagdad, 10 civils, entre ells tres nens i quatre dones, van perdre la vida en un atac a un barri xiïta.

Temes:

Religió Sectes