Incendi

Sis morts en l’incendi d’una residència de gent gran a Montcada (València)

Hi ha 15 persones hospitalitzades en diferents centres hospitalaris de València – En el moment de declarar-se el sinistre hi havia 81 residents i almenys 25 han sigut rescatats pels bombers

3
Es llegeix en minuts

Sis persones han mort i mig centenar s’han vist afectats per cremades i/o inhalació de fum en l’incendi desencadenat aquesta nit en una residència de gent gran de Montcada. Es tracta d’un centre de titularitat pública amb capacitat per a cent places.

El nombre de morts podria ser més elevat, ja que alguns dels avis han sigut trets inconscients i traslladats en estat greu a diferents hospitals de la ciutat de València. Segons les últimes dades, hi ha 15 persones hospitalitzades a les quals se sumen diverses desenes més que no han requerit hospitalització.

Dels 15 ferits, tres han sigut traslladats a l’Hospital General de València, un d’ells de caràcter greu i dos més, estables.

Així mateix, s’ha portat un afectat a l’Hospital Universitari Doctor Peset, on es manté ingressat amb pronòstic reservat, i  cinc més a l’Hospital Arnau, un d’ells estan en estat greu, i els altres quatre es mantenen estables.

A l’Hospital Clínic Universitari de València s’hi van traslladar tres residents i un d’ells va morir a les instal·lacions. Els altres dos continuen al centre en situació estable.

A l’Hospital de Manises s’hi ha traslladat a una persona, que continua hospitalitzada; a La Fe, tres més, una d’elles greu, una altra amb pronòstic reservat i un pendent de rebre l’alta mèdica al llarg del matí.

Segons les primeres apreciacions del forense de guàrdia, totes les persones mortes en l’incendi de la residència de Montcada haurien mort intoxicades per la inhalació de fum, tot i que serà l’autòpsia la que confirmi aquesta primera hipòtesi. Almenys dues de les víctimes mortals presentaven també cremades.

Trasllat a l’Institut de Medicina Legal

La Guàrdia Civil s’ha mantingut a la zona, mentre el jutge d’Instrucció número 3 de Montcada, en funcions de guàrdia, ha completat l’aixecament dels cossos i el seu trasllat a l’Institut de Medicina Legal (IML) de València, on se’ls practicarà l’autòpsia. Aquesta diligència ha conclòs passades les tres de la matinada.

Les forces de seguretat han col·locat diversos elements per protegir aquell moment de trasllat dels cossos i evitar imatges doloroses.

Quan s’hi ha calat foc, l’origen del qual encara es desconeix, hi havia 81 residents a la Residència de la 3a Edat de Montcada. L’avís al 112 s’ha produït a les 23.20 hores, quan l’incendi ja estava fora de control. La Guàrdia Civil hi ha enviat diverses patrulles i, juntament amb agents de la Policia Local, han començat a rescatar els residents fins a l’arribada dels bombers.

Durant el desallotjament, s’han viscut moments de gran tensió, ja que molts dels interns tenen mobilitat reduïda o dificultats per desplaçar-se sense ajuda. De fet, alguns han hagut de ser rescatats en cadires de rodes i molts dels residents estaven desorientats pel mateix incendi i la precipitada sortida del centre.

Tant Emergències 112 com el Consorci Provincial de Bombers han informat a través dels seus comptes de Twitter del desenvolupament del sinistre, que ha sigut donat per extingit cap a les 1.20 hores. Els bombers han ventilat per complet tota l’àrea afectada.

Els bombers han rescatat 25 persones

El Consorci de Bombers ha enviat cinc dotacions de diferents parcs i cinc unitats de comandament, no només per sufocar l’incendi, sinó també per col·laborar en les tasques de desallotjament. De fet, el Consorci ha informat que els bombers han rescatat 25 persones de l’interior de la residència, algunes d’elles a través d’una escala exterior de l’immoble.

A més, el Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU) de Sanitat ha enviat tres ambulàncies SAMU i quatre de suport vital bàsic, els sanitaris dels quals han atès els afectats més greus i s’han encarregat de traslladar-los als hospitals.

Investigació de les causes

Notícies relacionades

A primera hora del matí d’aquest dimecres, la Guàrdia Civil hi enviarà l’equip d’especialistes en investigació d’incendis perquè indaguin on es va declarar el foc i per què ha sigut tan nociu. En tot cas, hauran d’esperar que es refredi l’àrea afectada pel sinistre, ja que altrament no podrien treballar.

Un dels incendis més greus en residències d’avis es va produir en un centre per a majors de Massamagrell en el qual van morir cinc residents el 29 de març del 2006. En aquell cas, el foc es va declarar a l’àrea d’Infermeria del geriàtric, San Lorenzo de Brindis, que era de titularitat privada. Els cinc interns morts, que van morir asfixiats pel fum, eren persones amb malalties mentals que es mantenien enllitades i incapacitades per moure’s.