El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Conflicte enquistat

Suspès el desallotjament d’una quarantena de persones en unes naus ocupades de l’Hospitalet

La jutge va paralitzar el procés a falta que l’Ajuntament concreti mesures de reallotjament per als inquilins vulnerables

Suspès el desallotjament d’una quarantena de persones en unes naus ocupades de l’Hospitalet

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

El desallotjament de les naus del carrer Salamina de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) trigarà a efectuar-se una mica més del previst. El dilluns 17 de juliol, l’Ajuntament hospitalenc ja estava coordinant el dispositiu per procedir al desnonament, programat per a aquest dimarts 18. No obstant, la tarda abans de l’actuació prevista, una jutge va paralitzar el desallotjament de la quarantena de persones i famílies que ocupen les naus, ubicades al barri de Santa Eulàlia.

La magistrada incideix que l’Ajuntament de l’Hospitalet, abans de poder procedir al desallotjament, ha de concretar les «mesures de reallotjament concretes» que es preveu oferir als ocupants de la nau en situació de vulnerabilitat: un total de quinze persones, segons apunten fonts municipals a aquest diari, d’entre la quarantena de persones que viuen a les naus del carrer de Salamina.

És el segon desnonament que es paralitza a la nau en menys d’una setmana, després que la propietat dels immobles també activés un procés per la via civil que s’havia d’executar el 13 de juliol passat i que també va quedar en suspens pels mateixos motius.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

Falta de reallotjament

Divendres passat 14 de juliol la Guàrdia Urbana va comunicar als integrants de la nau el desnonament programat per al pròxim 18 de juliol a petició de l’Ajuntament, tal com va avançar el mitjà local ‘Districte 7’. Algunes de les famílies ocupants de l’equipament van presentar llavors un recurs ja que «no s’ha prestat la deguda assistència social que es va acordar realitzar com a requisit per al desnonament», invocant així a la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de la vivenda i la pobresa energètica.

No obstant, la jutge va desestimar aplicar aquesta llei a causa que no es tractava d’un procés de desnonament a l’ús, sinó d’una ordre de desallotjament per raons de seguretat.

Va ser la Fiscalia qui va fer constar que la llei 18/2007 de dret a la vivenda afirma que, després d’ordres de clausura per falta de seguretat en immobles on hi hagi ocupants, la resolució del tancament «ha de preveure el seu reallotjament, provisional o definitiu». Així, al no fer referència al reallotjament dels inquilins de la nau, la jutge va acordar accedir a la suspensió, una decisió contra la qual encara hi ha recurs d’apel·lació.

Conflicte enquistat

Abans de quedar abandonades, les naus del carrer de Salamina van pertànyer a l’empresa Metall Alcolea entre el 2009 i el 2017, moment en què funcionaven com a centre d’avaluació de residus no perillosos. No obstant, des de l’Ajuntament de l’Hospitalet expliquen que, durant aquell període, hi va haver «nombroses queixes i incidències per les molèsties provocades per les persones que acudien a la ferralleria i deixaven el carrer i els voltants plens de brutícia i ferralla».

L’Ajuntament de l’Hospitalet va notificar a l’empresa el maig del 2017 el cessament de l’activitat al no disposar de «títol habilitant suficient» i va ser a finals del 2018 quan es va tenir coneixement per primera vegada que les naus estaven ocupades, de manera que el consistori ho va notificar a l’actual empresa propietària: Residencial Viladecans, S.L.

Des de l’any següent, la situació d’ocupació ha estat immersa en un periple judicial en què encara persegueix i que, després de l’última suspensió, ha crispat els ànims dels veïns de la zona que fa gairebé dos anys que relcamen el desallotjament i denuncien que s’ha generat «un clima d’inseguretat i desemparament».

Notícies relacionades

En els últims sis anys –des que es va iniciar l’ocupació de les naus–, segons les dades de l’Ajuntament, l’espai ha acumulat un total de 123 incidències, la majoria d’elles vinculades a l’alteració del descans veïnal per sorolls, festes i música.

Per la seva banda, els integrants de les naus defensen que no són conflictius i confien que se’ls doni una alternativa habitacional assumible per abandonar l’espai.