El Periódico de L'Hospitalet

Màxim guardó d’arquitectura
La ‘milla Pritzker’ de l’Hospitalet: cinc edificis d’autors premiats es concentren a la mateixa avinguda
Els autors de tres grans hotels, unes oficines i un equipament públic han sigut reconeguts amb l’emblemàtic guardó
FOTOGALERIA | Descubreix en aquesta selecció fotogràfica els edificis de la Granvia de l’Hospitalet amb arquitectes premiats
De l’àmbit global al local. L’atorgament del Premi Pritzker 2023 a l’arquitecte britànic David Chipperfield, dissenyador de la icònica Ciutat de la Justícia que va unificar disset seus judicials escampades per Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, ha suposat molt més que un guardó internacional per a la Granvia de l’hospitalet, el nervi urbà que travessa el neuràlgic Districte Econòmic de la ciutat catalana.
Amb aquest reconeixement a Chipperfield, l’emblemàtica avinguda que enllaça l’Hospitalet amb Barcelona inclou ja fins a cinc edificis creats per autors que han sigut premiats amb el Pritzker, el màxim reconeixement mundial d’arquitectura.
Es tracta de la Ciutat de la Justícia (de l’arquitecte David Chipperfield); l’Hotel Porta Fira (de l’arquitecte Toyo Ito); el Renaissance Barcelona Fira Hotel (de l’arquitecte Jean Nouvel); el Hyatt Regency Barcelona Tower (de l’arquitecte Richard Rogers), i l’edifici d’oficines de la plaça d’Europa, 31 (dels arquitectes RCR d’Olot).

Amb el Pritzker 2023, Chipperfield, que té una relació especial amb Espanya, ja que estiueja des de fa dècades a Galícia, completa la vitrina dels autors guardonats de la particular ‘milla Pritzker’ de l’Hospitalet de Llobregat: Rogers va ser premiat el 2007; Nouvel, el 2008; Ito, el 2013, i RCR, el 2017.
El nou Premi Pritzker marca el camí emprès pel jurat del guardó des de fa anys, que aposta per una arquitectura al servei de la ciutadania i les ciutats, més austera i menys espectacular.
La permanent transformació de l’Hospitalet
L’Hospitalet de Llobregat, segona gran ciutat catalana, es troba en l’actualitat en la seva ‘tercera transformació’ urbana i socioeconòmica fonamentalment a través d’un pla director urbanístic (PDU) que, quan s’aprovi definitivament –ja està aprovat inicialment–, posarà les bases per a un futur pol d’activitat i empreses del sector biomèdic (‘biopol’) a 15-20 anys vista.
Precisament, per a la consecució d’aquest ‘biopol’ preveu el soterrament de la Granvia de l’Hospitalet, que no és «l’objectiu principal del pla, sinó una conseqüència del mateix per fer possible el projecte del pol biomèdic», afegeix Alvarín.
En l’històric de grans transformacions urbanes locals hi figura en un lloc destacat la plaça d’Europa, que, amb el soterrament parcial de dos quilòmetres de la Granvia i la urbanització en un àmbit de 365.000 metres quadrats edificables, va marcar un precedent local en ‘model de ciutat’ de l’urbs.
Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Empreses Els tres fills del fundador de Mango Isak Andic assumeixen l’herència de manera equitativa
- MUNDIAL DE CLUBS Xabi Alonso trenca amb l’oficialisme d’Ancelotti i demana reforços després de quedar-se sense Zubimendi
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça posa màxima pressió a Ter Stegen per forçar la seva sortida
- Unió Europea Espanya proposa blindar per llei que el cost de l’oficialitat del català corri al seu càrrec
- Notes de tall 2025 a Tarragona: cercador i llista per carreres