El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Coronavirus

L’Hospitalet inaugura a Bellvitge un espai en memòria de les víctimes de la Covid

  • El ‘Jardí de les Emocions’ pretén rendir homenatge als professionals sanitaris i veïns de la ciutat per l’esforç col·lectiu realitzat

  • «Moltes persones no ho van aconseguir i volíem que les famílies poguessin tenir un espai on deixar els seus sentiments», explica l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín

L’Hospitalet inaugura a Bellvitge un espai en memòria de les víctimes de la Covid
3
Es llegeix en minuts

«Volem que sigui un espai que perduri en el temps, que no oblidem i així puguem ser millors en el futur». El regidor de cultura i educació de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), David Quirós, ha començat amb aquestes paraules la presentació del ‘Jardí de les Emocions’ de l’Hospital Universitari de Bellvitge, un nou espai artístic nascut amb l’objectiu de recordar totes les víctimes de la Covid-19 i que pretén rendir homenatge als professionals sanitaris i veïns de la ciutat per l’esforç col·lectiu realitzat durant l’últim any.

El Jardí, ubicat a l’entrada de l’edifici de consultes externes del centre hospitalari, consta d’una escultura central, obra de l’artista hospitalenc Alfredo Sánchez, que s’erigeix també com «un oferiment a l’esperança». La intervenció també ha comptat amb la participació de diversos artistes i creadors del Districte Cultural de l’Hospitalet, tots ells residents a la fàbrica de creació Tonal’h, com els Monkey Fingers, Diego Saldaña, Irene López, Laura Muñoz, Elige Chose i Eduardo Rangel.

«Moltes persones no ho van aconseguir i volíem que les famílies poguessin tenir un espai on deixar els seus sentiments», ha explicat l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, en la seva intervenció. De fet, l’Hospitalet de Llobregat ha sigut una de les ciutats catalanes més castigades per la pandèmia i, segons les dades publicades pel Departament de Salut, actualment acumula 843 veïns morts amb Covid.

Ja a principis de juliol del 2020, l’Hospitalet va ser una de les zones de Catalunya, al costat del Segrià, a patir els primers rebrots, uns contagis que es van concentrar als barris de la zona nord de la ciutat, més pobres i densament poblats. Així, també va ser la primera gran ciutat catalana a arribar al 10% de veïns contagiats.

«Hem anomenat aquest espai ‘Jardí de les Emocions’ perquè és just el que representa: les emocions que ens desperten els records de totes les persones que ja no hi són i l’esperança que, com repetim en els moments més durs, ‘ens en sortirem’», ha conclòs Marín.

L’arrelament de Bellvitge

En la presentació també ha intervingut la gerent territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la regió Metropolitana Sud, Montserrat Figuerola, que, al costat de Marín, ha destacat l’arrelament que el centre hospitalari ha desenvolupat a la ciutat transcorreguts 50 anys de la seva creació. Figuerola ha assenyalat que el Jardí «reforça encara més el nostre vincle amb l’Hospitalet i els seus veïns».

Segons la gerent, que també ha insistit en la «necessitat» de continuar avançant en el projecte del clúster biomèdic que projecta la ciutat, passar davant el nou espai escultòric servirà per «reafirmar el compromís pel benestar i la salut que assumim conjuntament».

També en to esperançador, Figuerola ha destacat la vacunació com «el triomf de la ciència», l’exemple de com és possible respondre a un repte tan majúscul com la pandèmia. «La vacunació és importantíssima, sobretot ara que estem avançant més de pressa», ha afegit. De fet, a l’Hospitalet 86.629 veïns ja han rebut almenys una dosi de la vacuna contra la Covid-19 i, en total, 45.174 hospitalencs ja han rebut una pauta completa de vacunació, segons les últimes dades publicades per Salut.

Espai interdisciplinari

El disseny de l’escultura treballa sobre la idea de l’espiral, amb un angle inicial que busca el centre, mentre que el gir i les peces següents «van creant un creixement vertical que simbolitza una solució de compromís i continuïtat», han explicat des del consistori. «La peça mostra com moltes individualitats orientades en un mateix sentit constitueix la força necessària per tirar endavant, perquè la sortida de la Covid-19 només pot ser col·lectiva», afegeixen.

Notícies relacionades

A part de l’escultura, en la intervenció s’han utilitzat també altres llenguatges artístics: pintura i disseny de mobiliari urbà. Així, s’han creat figures per tota l’estructura de formigó –parets, columna, fris i sostres– que s’han pintat en colors com el negre i el blau marí, que «evoquen el cel i la unió entre el món terrenal que neix de la terra i el món espiritual». L’obra es tanca amb la paraula ‘Gràcies’ pintada a la cara exterior del sostre, de manera que els professionals puguin llegir-la des de les finestres de diferents punts de l’Hospital.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO