El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

TRANSPARÈNCIA

La GAIP assenyala l'Ajuntament de l'Hospitalet per una infracció «molt greu» del dret d'accés a la informació

Des del consistori assenyalen que aquesta mateixa setmana donaran resposta al reclamant i a la GAIP sobre les qüestions pendents

La secció local d'ERC, principal grup a l'oposició, assenyala un «problema de transparència» a l'ajuntament

ajuntament-hospi

ajuntament-hospi

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

La Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) va acordar el 4 de juny requerir l’inici d’un procediment sancionador contra l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat per una infracció «molt greu» del dret d’accés a la informació. Segons la GAIP, es posa de manifest que el consistori «ha vulnerat reiteradament el dret d’accés de la persona reclamant a la informació sol·licitada i acordada».

Els fets responen a una sèrie de reclamacions de documents i dades que l’Ajuntament de l’Hospitalet es va comprometre a entregar, segons es va aprovar en una resolució de la GAIP del 5 de juliol del 2019. Els representants de l’ajuntament es van comprometre a «entregar tota la informació esmentada» i en cas de no disposar d’alguna de les informacions a fer-ho constar «expressament per escrit», relata la GAIP.

No obstant, la persona reclamant s’ha posat en contacte amb la GAIP en diferents ocasions avisant que no havia tingut accés a tota la documentació sol·licitada. Finalment, el 25 de maig del 2020, segons assenyalen des de la GAIP, el sindicat reclamant es va posar en contacte novament amb la Comissió per comunicar que encara no ha rebut tota la informació, fet que «no ha sigut desmentit ni desvirtuat per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat tot i que se li han donat oportunitats de sobres per fer-ho», destaquen des de la Comissió.

Igualment, la falta de resposta a les comunicacions de la GAIP «constitueix un incompliment flagrant del deure legal de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat de comunicar a la Comissió les actuacions realitzades per donar compliment a les resolucions dictades per la GAIP», assevera l’acord del 4 de juny.

«Problema de transparència»

Des del consistori assenyalen que aquesta mateixa setmana donaran resposta al reclamant i a la GAIP sobre les tres qüestions pendents de contestar. «En aquests moments estem analitzant l’expedient, que és molt complex. Tenim 30 dies per fer l’expedient de reposició en el qual intentarem explicar com s’ha arribat a aquesta situació», expliquen des de l’ajuntament.

Des d’ERC, principal grup a l’oposició, assenyalen un «problema de transparència» en el consistori. «No pot ser que després de més d’un any es continuï vulnerant el dret d’accés a la informació i s’incompleixin els requeriments», critiquen des del grup republicà.

La informació pendent

Segons indiquen des de la Comissió, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat no hauria entregat la informació següent: sobre els comandaments als quals els falta el curs de nivell bàsic de seguretat i salut i sobre el grau de formació dels comandaments i caps sobre conflictes laborals.

A més, faltaria aclarir si l’estudi wifi emès pel cap del CAU i Tecnologies de la informació i comunicació del 29 de juliol del 2019 entregat dona resposta a la demanda de l’estudi d’accés wifi de les dependències municipals acordat en la sessió de mediació.

Notícies relacionades

Així, la GAIP va acordar posar en coneixement de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat que «s’ha desatès el requeriment d’aquesta Comissió» i que, en conseqüència, el consistori «incoï el procediment sancionador previst a l’article 85 LTAIPBG contra la persona que sigui responsable d’aquesta infracció», que no s’ha identificat davant de la Comissió.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA