una veïna d'horta-guinardó... Silvana Gordiola, il·lusionista

«Molts mags vivim al barri de Can Baró»

La màgia que pujarà a escena al Petit Liceu el mes que ve amb l'espectacle 'Aria Kadabra' es dissenya a Can Baró, on resideix la il·lusionista argentina Silvana Gordiola. Agraeix rebre les salutacions dels veïns des del dia que va arribar.

La il·lusionista Silvana Gordiola, al celler La Cepa de Oro, que té al costat de casa, al barri de Can Baró.

La il·lusionista Silvana Gordiola, al celler La Cepa de Oro, que té al costat de casa, al barri de Can Baró. / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Des de Lituània, Silvana Gordiola (Buenos Aires, 1969) llegirà aquesta pàgina en què la il·lusionista argentina revela el seu retrat del barri de Can Baró, on viu des de fa una desena d'anys. Ella i Brando (Héctor Verikas), la seva parella, artística i personal, van deixar l'Argentina per viatjar i participar en festivals de màgia, com el que visiten aquests dies a la república bàltica. «És un festival molt especial, en què participen també mags sords», explica Gordiola abans d'emprendre el viatge.

La parella, premiada internacionalment per les màgiques experiències que ofereix al seu públic amb els seus trucs, es va instal·lar a Barcelona com a punt de partida i arribada. En un pis de Can Baró assaja i elucubra actuacions com la que portarà a partir del mes d'octubre vinent, els dissabtes i els diumenges, al Teatre del Raval, dins de la programació de l'espectacle familiar Màgia Júnior. Els dies 16, 22 i 23 d'octubre, Gordiola serà al Petit Liceu amb el seu espectacle Aria Kadabra.

Esperit veïnal

Abans d'instal·lar-se a viure al districte d'Horta-Guinardó, Gordiola i la seva parella van residir dos anys al barri del Clot, a Sant Martí. Però el soroll que feien uns veïns els va portar a sol·licitar a la seva agència immobiliària que els busquessin una altra vivenda. «En aquell moment, només tenien un pis amb les característiques que necessitàvem, i estava a l'avinguda de la Mare de Déu de Montserrat», explica Gordiola. Es van evitar les molèsties sonores i també van guanyar en qualitat de vida veïnal.

«Aquell barri era més impersonal. Tot va ser arribar a Can Baró i la gent ja ens saludava. Això és un barri amb veïns de tota la vida, i les festes veïnals són fabuloses, la gent s'hi implica molt», destaca la il·lusionista que va començar dominant el mim.

«M'agraden els comerços que conserven objectes ancestrals, com la farmàcia a on vaig, perquè tinc molta confiança amb el farmacèutic (avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, 23). Tenen una bàscula per pesar-te d'aquelles antigues, que funcionen amb monedes», afegeix.

Anant a comprar a la merceria cintes, imperdibles o altres elements per fer els jocs de màgia, Gordiola va saber que, al barri, ella i Brando no són els únics mags. «Em va dir la senyora de la merceria que tenia entre els seus clients altres mags del barri», explica la veïna. «I he anat comprovant que vivim molts mags en aquesta zona. A menys de 200 metres, sé que en som quatre», diu Gordiola.

El nen del basar xinès

Notícies relacionades

L'acceptació al barri de veïns d'altres països es trasllueix també en les relacions amb ells, als mateixos comerços. «La parella de xinesos que porta un basar a l'avinguda de la Mare de Déu de Montserrat va tenir un nen, l'Óscar, i ara és el nen de tots», detalla Gordiola, que els dijous, a les 22.00 hores, té un espai dedicat a la màgia a Ràdio Kanal Barcelona.

Encara que faci ràdio, a aquesta artista del mim, el clown i l'il·lusionisme li encanta el silenci. «Tinc molta més expressió en silenci que amb la veu», puntualitza Gordiola. Al seu barri de Can Baró, potser no el silenci, però sí la tranquil·litat que li aporta conèixer la gent que viu i treballa a prop de la seva llar és una cosa que ella aprecia molt. «També estar tan a prop del parc Güell, perquè en som fanàtics i hi anem molt a passejar. Tenim el carnet per entrar-hi, com a veïns pròxims», declara. El laberint i els dos graus menys de temperatura que al centre de la ciutat posen la guinda al seu benestar a Can Baró.