UNA història d'horta-guinardó... Can Travi Nou

Una masia restaurant que va acollir nens

Amb un ambient rústic i acollidor, Can Travi Nou ofereix cuina catalana de mercat

Masia del segle XVII8 Exterior del restaurant de Can Travi Nou.

Masia del segle XVII8 Exterior del restaurant de Can Travi Nou. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA BARAJAS / BARCELONA

Construïda a principis del segle XVII, a l'antic camí de Sant Cebrià, Can Travi Nou (Jorge Manrique, s/n) és un clar exemple de masia catalana. Situada al barri de la Vall d'Hebron, a prop dels jardins Rosa Luxemburg, la façana està decorada amb una enfiladissa plena de buguenvíl·lies liles.

La casa, que pertanyia a la família Samsó, tenia uns terrenys extensos on hi havia vinyes i animals. «De les vinyes se'n treia vi i aiguardent, que es venien a Badalona», afegeix Desideri Díez, historiador d'Horta. Els Samsó eren propietaris d'una altra masia anomenada Can Travi Vell (d'aquí li ve el nom de Can Travi Nou). Al segle XIX la finca va passar a mans dels masovers, la família Simó. Ells són els actuals propietaris de la casa.

Un pis de més

Després d'una expropiació dels terrenys per part de l'ajuntament, a principis dels anys 20, la família Ribatallada Simó va decidir remodelar la masia. La planta rectangular va quedar intacta, però se li va afegir un tercer pis. Van intentar conservar al màxim l'estructura original de la masia, tant, que es va construir a sobre de les bigues per poder respectar-la. «Els barcelonins venien a estiuejar a les cases de la zona alta, i per això els meus avantpassats van decidir remodelar-la», comenta Teresa Ribatallada, directora de Can Travi.

Del 1973 al 1982, al tercer pis es va crear una guarderia per als fills dels metges de l'Hospital de la Vall d'Hebron. Es va construir també una cabanya perquè els nens poguessin jugar al jardí. «Encara tenim contacte amb algun d'aquells nois. A vegades vénen a dinar al restaurant i recorden la seva infància aquí», afegeix Ribatallada.

Notícies relacionades

El 1982, la família Soler Ribatallada va decidir convertir la torre senyorial en restaurant. Amb una decoració rústica i un ambient acollidor, el restaurant ofereix una carta àmplia de cuina tradicional catalana i de mercat.

«L'interior està distribuït en 10 salons privats, i a l'exterior comptem amb una magnífica terrassa que està envoltada de vegetació. Tenim capacitat per a 456 comensals a l'interior i per a 360 a l'exterior», explica Ribatallada.