UNA història d'HORTA-GUINARDÓ... la Torre Jussana

Torre defensiva per vetllar per les associacions

La senyorial mansió del barri de la Clota exerceix de centre de serveis a entitats

Rehabilitat 8 Aspecte actual de l’edifici de Torre Jussana.

Rehabilitat 8 Aspecte actual de l’edifici de Torre Jussana. / PATRICIA GALÁN

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

De torre de defensa a defensa de les associacions de Barcelona. És la història resumida de la Torre Jussana (Cardenal Vidal i Barraquer, 30), al barri de la Clota, que ha passat de mà en mà des del llunyà segle XV.

En aquella època, segons testifiquen documents històrics, va començar sent una torre de defensa, i després de més de 500 anys s'ha transformat en un centre municipal cogestionat també pel Consell d'Associacions de Barcelona. Un portaveu del centre explica que s'hi imparteixen cursos de formació i assessorament a les entitats sense ànim de lucre de Barcelona. Només a la ciutat hi ha 5.000 entitats d'aquestes característiques.

L'edifici ha patit una important rehabilitació. La senyorial Torre Jussana a penes és visible des de l'avinguda del Cardenal Vidal i Barraquer. Per accedir a aquesta mansió de tres plantes, cal travessar primer un gran jardí amb pins centenaris i un petit embassament. Però això només és l'entrada, perquè la part posterior de la torre té un gran pati amb unes impressionants vistes, fins i tot es veu el mar, de Barcelona. En total, 700 metres quadrats de jardins i patis als quals se n'han d'afegir 1.000 més de construïts.

Famílies acomodades

Notícies relacionades

La casa és «un exemple de vivenda de les famílies acomodades barcelonines del segle XIX», segons recull la informació del centre. No es pot negar que la construcció té una clara influència neoclàssica francesa. A l'edifici, la vista s'entreté en alguns elements com el porxo d'accés amb una doble escalinata amb balustrada, sustentat per columnes d'ordre jònic.

De l'edifici original no en queda ni rastre. Consta que després hi va haver una casa o finca coneguda com a Mas Soler i que va pertànyer a la família Sabastida, i ja el 1644 va passar a ser propietat del monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, que la van vendre definitivament el 1798 a la família de comerciants Milà, en un gran lot juntament amb la Granja Vella. Aquests són algunes de les pinzellades que s'expliquen a les persones que participen en les rutes històriques que es fan al districte d'Horta-Guinardó.