entrevista amb la Doctora en Belles Arts

Dolors Juárez: «Gràcia és molt propici per a la creativitat»

Artistes d'arreu del món desenvolupen els seus projectes a l'Espai Eart de Gràcia. L'associació Experimentem amb l'Art (Eart) -que codirigeix Dolors Juárez- difon la creació artística com a eina educativa.

Passió i missió 8 Dolors Juárez, a la seu d’Eart de Gràcia.

Passió i missió 8 Dolors Juárez, a la seu d’Eart de Gràcia. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts

CODIRECTORA DE L'ESPAI EART 

Al número 68 del carrer de Torrijos -davant del cine Verdi Park-, darrere d'un portal taronja hi ha un gran pati amb plantes i arbres envoltat d'aules i tallers on l'art fa aflorar molt més que la creativitat. L'associació Experimentem amb l'Art (Eart), impulsada per l'artista plàstica Montse Vives el 1993, imparteix classes i impulsa artistes residents perquè creïn la seva obra.

-¿En què consisteix l'experiència artística que proposa Eart?

 

-Intentem democratitzar la cultura des de la creativitat i fer més accessible i normalitzar la pràctica artística, i possibilitar-la des de l'educació. Deixem entrar la gent en el procés creatiu com a eina de coneixement i d'aquesta manera trencar la idea d'artista solitari. Als nostres tallers, no es tracta només d'aprendre a pintar a l'oli, la creació artística és un mitjà per entendre, qüestionar i canviar el nostre entorn.

-No és una escola d'art a l'ús.

 

-No. Aquí el resultat final no és tan prioritari com el procés creatiu en ell mateix. L'Espai Eart obre nous camins en la investigació, l'experimentació i la comunicació entre diferents disciplines artístiques i l'educació. En són un exemple els tallers que es fan a l'Espai Bressol, pensats per a la canalla d'entre 1 i 4 anys. L'objectiu és estimular. Ajudem a tenir experiències, a alimentar criatures i adults.

-L'espai amb què compten és realment un paradís de la calma.

 

-Sí, és un espai llogat a les Dominiques de la Concepció que als seus inicis va ser una escola. És com un oasi enmig del bullici de Gràcia que, a més a més, és un barri molt propici per a la creativitat.

-¿Treballen projectes conjuntament amb el Districte de Gràcia?

 

-Sí, formem part de Nodes de Gràcia, un projecte de creació contemporània en el qual també hi ha Gràcia Territori Sonor, Tragantdansa, La Caldera i nosaltres. Però també molts dels nostres projectes porten implícita la voluntat d'aproximar-se a l'entorn. En recordo concretament un en què fèiem partícips els mercats de Gràcia.

-¿I amb la resta de la ciutat, quins vincles hi tenen?

 

-Eart està integrada en la xarxa Artibarri (comunitats creatives per al canvi social) de Barcelona i també a Catalunya, forma part de la XarxaProd, com a centre de producció d'arts visuals. Però Eart també organitza activitats d'art per a escoles, com Entre-veure. En funció de la franja d'edat dels alumnes, s'adapten visites a Espai Eart o a l'escola per donar a conèixer el procés creatiu dels artistes. O bé, visites pensades per a alumnes de batxillerat artístic i projectes educatius per a museus, centres d'art i associacions de col·lectius específics. Portem a terme tallers i visites dinamitzades al Palau de la Música, la Fundació Joan Miró i CaixaForum.

-Eart és conegut fora del país com a residència d'artistes. ¿Com funciona aquesta altra proposta seva?

 

-Ens contacten a través de la nostra pàgina web (www.experimentem. org) o per artistes que ja ens coneixen. Ens presenten un projecte de treball, del qual valorem especialment la seva necessitat de participació de la gent per nodrir el seu treball. Els residents -han vingut del Brasil, el Japó, Colòmbia o Rússia- paguen el lloguer d'un espai de treball al qual poden accedir les 24 hores del dia. Poden menjar aquí, però no dormir-hi. Disposem de 15 espais en els quals poden treballar uns 18 artistes residents.

-¿Quantes persones componen l'equip d'Eart?

Notícies relacionades

 

-Som una desena de persones com a base i comptem puntualment amb col·laboradors.