Els calamars 00
Vaig escriure alguna vegada que el plat fundacional d’El Celler de Can Roca, el 00, eren els calamars a la romana de Can Roca, el restaurant dels pares. N’he menjat unes quantes vegades, i ho he tornat a fer recentment. Els gurmets del món s’obstinen a trobar taula a El Celler i podrien fer espeleologia dels orígens en el pròxim menjador dels pares. De fet, quan els germans se’n van anar a la torre l’any 2007, la mare, la Montse, va ocupar l’espai on els fills van aconseguir el biestrellat.
Entrar al vell menjador d’El Celler per menjar calamars i arròs a la cassola té algun aspecte de transgressió, i de respecte. En aquesta visita m’expliquen que la recepta dels calamars és de la iaia Angeleta, que mai la va escriure o va dictar i que mai va pesar els ingredients. Al morir, la Montse la va haver d’interpretar. Quan el Joan i la Montse van publicar La cuina de la meva mare es van revelar els secrets. El Josep, el pare dels Roca, el fill de l’Angeleta, es va enfadar perquè no era necessari aixecar acta d’allò oral i intuïtiu. El més còmic és que la Montse ¡els segueix fent a ull com la seva sogra!
Menjar les anelles és enllaçar les coses velles i les noves, la memòria i el futur.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Vine a escalar i apunta’t a competir: s’obre el termini d’inscripcions
- turisme cultural La Cerdanya a través de les esglésies romàniques
- caminada popular De ruta pels paratges de la riera de Rajadell
- EXPOSICIONS El Balloon Museum d’‘Emily in Paris’ aterra a Barcelona