Documents exclusius

Buckingham va vetar les minories ètniques en alts càrrecs de la casa reial, segons ‘The Guardian’

  • Una investigació del diari britànic revela que la prohibició racista va estar vigent fins a finals dels 60

Buckingham va vetar les minories ètniques en alts càrrecs de la casa reial, segons ‘The Guardian’
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els «immigrants de color o estrangers» tenien prohibit exercir funcions en alts càrrecs dins de la casa reial britànica almenys a finals de la dècada de 1960, segons revela una investigació exclusiva publicada aquest dimarts per ‘The Guardian’. Aquesta primícia torna a revifar el debat sobre el racisme dins de Buckingham, després que al març, Meghan i Enric fessin tremolar els fonaments de la institució al revelar en una entrevista amb Oprah Winfrey que un membre de la família va preguntar abans de néixer el seu fill, Archie, com de fosca seria la pell del nadó que esperaven.

Els documents que ara publica el rotatiu també donen llum sobre com el palau de Buckingham va negociar clàusules controvertides, i que continuen vigents en el dia d’avui, en què s’eximeix la reina Isabel II i la seva família de les lleis que penen la discriminació racial i sexual.

Procediment parlamentari arcà

Els papers han sigut descoberts als Arxius Nacionals com a part de la investigació en curs de ‘The Guardian’ sobre l’ús per part de la família reial d’un procediment parlamentari arcà, conegut com el consentiment de la reina, per influir secretament en el contingut de les lleis britàniques.

Així mateix revelen com el 1968, el director financer de la reina va informar els funcionaris públics que, «de fet, no era la pràctica nomenar immigrants de color o estrangers» per a llocs a l’oficina de la casa reial, si bé sí que se’ls permetia treballar com a servents domèstics.

No està clar quan es va acabar amb aquesta retrògrada pràctica. El palau de Buckingham s’ha negat a respondre les preguntes del diari sobre la prohibició i quan va ser revocada. Sí que va respondre, en canvi, que persones d’orígens de minories ètniques hi estaven ocupades des de la dècada de 1990, i que abans d’aquesta dècada no consten registres sobre els antecedents racials dels empleats.

Exempcions de la llei

En la dècada de 1960, els ministres del Govern van intentar introduir lleis que fessin il·legal negar-se a ocupar una persona per motius de raça o origen ètnic.

La reina s’ha mantingut exempta personalment d’aquestes lleis d’igualtat durant més de quatre dècades. L’exempció ha fet impossible que les dones o les persones de minories ètniques que treballen a palau es puguin queixar davant els tribunals si creuen que han sigut discriminades.

En un comunicat, el palau de Buckingham no ha negat que la reina hagi sigut eximida de les lleis, i ha afegit que la monarca, de 95 anys, té un procés separat per escoltar les queixes relacionades amb la discriminació. Al ser interrogat pel diari sobre aquest procés, no s’ha obtingut resposta des del palau.

Notícies relacionades

L’exempció de la llei va entrar en vigor en la dècada de 1970, quan els polítics van instaurar una sèrie de lleis d’igualtat racial i sexual per erradicar la discriminació.

Tal com recorda ‘The Guardian’, gran part de la història de la família està indissolublement lligada a l’Imperi britànic, que va subjugar persones de tot el món. Alguns membres de la família reial també han sigut criticats pels seus comentaris racistes.