De la música a les lletres

«De tots els desamors de la meva vida han sortit molts poemes»

Samantha, exconcursant d’‘OT’, publica ‘Mi refugio’, el seu poemari més sincer i intens

3
Es llegeix en minuts

Samantha Gilabert, la concursant més espontània de l’edició de ‘Operación Triunfo’ 2020, acaba de publicar un dels seus projectes més personals, ‘Mi refugio’. En aquest poemari, ha aconseguit plasmar les seves emocions més profundes, en què explica com la por i l’ansietat han format part del seu pas pel programa, i de com ha aconseguit protegir-se: «L’escriptura sempre ha format part de la meva vida. Escriure és necessari per cantar-ho», afirma. «Quan jo escric em refugio, és una manera d’ordenar els meus pensaments d’una manera més clara», apunta en una entrevista telefònica la cantant nascuda a Beniarrés (Alacant) fa 27 anys.

La jove artista, amant de les lletres i de la música, aclareix que els seus grans referents literaris són la base dels seus escrits: «Mario Benedetti va ser el que em va descobrir la poesia en prosa», diu. No obstant, els seus poemes també s’han vist marcats i molt influïts per la poesia contemporània: «Vaig descobrir Escandar Algeet [poeta de Palència de 37 anys i arrels sirianes] en un blog que tenia», i explica que va ser en aquell moment quan es va veure captivada pel món de la prosa poètica.

Al seu nou llibre ‘Mi refugio’, la cantant declara haver escrit els seus poemes des de la sinceritat, expressant de la millor manera possible els seus sentiments i les seves vivències: «He sigut molt sincera sempre, perquè tot el que llegeixen és el que he sentit», afirma. Aquest poemari tan personal està dirigit: «Sobretot per a les persones que també tenen por, que també tenen ansietat», concreta l’artista. Respecte a aquestes emocions i davant totes aquestes sensacions d’incertesa o d’angoixa la cantant considera indispensable «demanar ajuda i anar a un professional». La jove valenciana assenyala la importància de combatre les pors amb la teràpia i la importància de no sentir-se malament per això: «Jo ho he necessitat, hi he anat i hi continuo anant, confessa, malgrat trobar-se, actualment, en un molt bon moment de la seva vida».

‘Fa fred sense tu, però es viu’, escriu Samantha en un dels seus poemes més íntims: «És d’un poema de Roque Dalton que es diu ‘I no obstant, amor’. ‘És una de les frases que més m’agraden i jo crec que és el poema de la meva vida», explica amb un punt d’emoció a la veu. La cantant s’identifica amb la frase per haver-la viscut i sentit en l’amor: «Jo he viscut que no s’acaba tot. Se’n va un amor, fa fred, jo ho passo malament, però es viu». «De tots els desamors que he tingut en la meva vida, n’han sortit molts poemes. Però no hi ha mal que duri cent anys. També es va aprenent sobretot si són experiències d’amor», admet l’artista valenciana.

El seu pas per ‘OT’ ha suposat un abans i un després en la vida de la semifinalista, ja que dels poemaris que conforma el seu nou llibre, emergeixen els forts sentiments que van marcar la seva experiència musical en el concurs. «Els meus companys és el millor que m’emporto, això ja no ens ho treu ningú. Tenim una connexió de per vida», afirma emocionada al recordar aquells dies.

Notícies relacionades

La poesia de Samantha ve acompanyada per unes il·lustracions que plasmen els seus sentiments, i que ajuden el lector a submergir-se molt més en els pensaments de la cantant, i dels quals ella mateixa afirma estar molt sorpresa amb el treball de l’artista: «Ha sigut un procés molt fàcil amb Ulises», l’il·lustrador del poemari. «És increïble com ho ha plasmat, per això vaig escollir que fos ell l’il·lustrador. M’encanta la seva manera de plasmar la realitat». L’exconcursant garanteix no haver tingut dificultats al convertir els seus poemes en il·lustracions, ja que l’artista Ulises Mendicutty: «Va entendre a la perfecció els meus textos i els va saber il·lustrar molt bé. En vaig quedar al·lucinada», revela.

Per l’acollida del seu poemari confessa no sentir-se preocupada respecte a les crítiques que pugui rebre: «El llibre és una qüestió molt personal que cadascú l’interpreti com estigui en aquell moment». Després de publicar un diari tan íntim, l’artista espera que el llibre agradi i que els seus fans el rebin amb els braços oberts: «Ho he fet amb tot el meu carinyo i tot el meu cor», expressa.