VISITA ESTIVAL

Un estiu reial ple d'incògnites

Es dona per fet que els Reis arribaran a Mallorca a principis d'agost una vegada finalitzada la seva gira per les comunitats autònomes

Tot apunta que aquest any les vacances de la família reial transcorreran íntegrament en territori espanyol

undefined49329602 graf2668 palma de mallorca  islas baleares   4 8 2019   los 190804210636

undefined49329602 graf2668 palma de mallorca islas baleares 4 8 2019 los 190804210636 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
María López / Diario de Mallorca

Conjectures, suposicions i incògnites. Després de dècades repetint els mateixos patrons en els seus dies de descans estival, nous esdeveniments poden provocar que aquest estiu les vacances de la família reial no es desenvolupin segons el previst. A la crisi del coronavirus se suma ara l’onada d’informacions sobre les presumptes irregularitats comeses per Joan Carles I i el degoteig d’informacions abocades per Corinna Larsen. Tot això està erosionant la imatge de la Corona i el Rei està sent pressionat perquè faci un nou gest que demostri que es desmarca de les activitats privades del rei emèrit.

Tal com explica el ‘Diario de Mallorca’, les poques coses que se saben fins ara de les vacances de la família reial és que vindran a Mallorca el dia 2 d’agost i que es quedaran a l’illa uns 10 dies. «No hi ha res oficial», diu Bernardo Paz, fotògraf que des de l’any 1985 retrata els estius reials a Mallorca. Paz creu que Felip VI i Letícia «continuaran fent el mateix que fins ara», això és, recórrer l’illa visitant diversos pobles igual com han fet aquestes últimes setmanes per les diferents comunitats autònomes. No obstant, a aquest veterà fotògraf li agradaria que no s’hagués perdut el costum implantat per Joan Carles I de convidar membres de la reialesa d’altres països. «Això ja es va acabar», diu Paz, tot i que reconeix «que els Reis no ho estan fent malament».

Els jardins de Marivent ja estan tancats al públic i als voltants del palau ja s’ha vist moviment d’escortes. Felip VI i la reina Letícia finalitzen la seva gira per Espanya el pròxim 30 de juliol a Astúries, per la qual cosa aterrarien a Son Sant Joan després d’aquesta data. Sembla que aquest any hauran de renunciar al viatge privat que solien fer una vegada concloses les vacances oficials. Es dona per fet que hi haurà despatx reial amb el president, Pedro Sánchez, igual com el tradicional posat reial a Marivent. La recepció de l’Almudaina també es mantindria, tot i que es reduiria el nombre de convidats i se suprimiria el besamans, tot això motivat per la crisi sanitària.

Rei Joan Carles I

Notícies relacionades

Fa diversos anys que el rei emèrit va deixar de visitar Mallorca durant l’estiu i que va canviar les regates celebrades a la badia de Palma per l’activitat nàutica a Sanxenxo, a les Ries Baixes, un canvi que no obeeix als seus propis desitjos. Joan Carles I va visitar per última vegada l’illa el mes d’octubre passat per acudir al casament de Rafel Nadal a sa Fortalesa de Pollença.

Sofia

Sofia ha continuat regnant a Marivent, malgrat les turbulències familiars que s’han anat succeint. A poc a poc, ha anat minvant el nombre de retratats en les fotografies estivals de la família reial. Del divorci de la infanta Elena a la condemna d’Iñaki Urdangarin, passant pels escàndols protagonitzats per Joan Carles I. La reina emèrita ha seguit fidel a Mallorca, sent la primera a arribar, a mitjans del mes de juliol. És habitual veure-la passejar pel centre de Palma. L’estiu passat va acudir juntament amb la seva nora Letícia i les seves netes al mercat setmanal de Pollença. També van anar al cine i a l’Auditorium. Aquest any es desconeixen els plans de Sofia, en part per la crisi sanitària provocada per la Covid-19, en part per la investigació oberta sobre els comptes de Joan Carles I en paradisos fiscals.