UN MITE DE LA CANÇÓ

Portugal encara plora amb la reina del fado

Nombroses activitats commemoren el centenari del naixement d'Amália Rodrigues

zentauroepp54223553 icult200723192134

zentauroepp54223553 icult200723192134 / ARMANDO FRANCA

3
Es llegeix en minuts
Paula Fernández / Efe

Portugal commemora aquest dijous el centenari del naixement de la seva veu més cèlebre, la fadista Amália Rodrigues (1920-1999), a qui homenatja amb diversos actes per tot el país per recordar una figura que encara continua viva entre els lusitans.

Tot i que es desconeix el dia exacte en què va néixer, Amália Rodrigues va ser inscrita en el registre el 23 de juliol de 1920, data en què es commemora la seva arribada al món i que centra les celebracions del centenari de la fadista, que va morir l’octubre de 1999 però continua molt present al país.

«El record d’Amália és molt viu entre els portuguesos encara i per a nosaltres és una referència. És de les figures més rellevants que vam tenir al segle XX en l’àrea cultural», assegura el president de la Fundació Amália, Vicente Rodrigues. La fundació, instaurada per desig exprés de la mateixa fadista al seu testament i que gestiona el seu patrimoni, ha organitzat gran part dels actes del programa del centenari.

Aquest dijous, es va celebrar una missa a l’església de São Vicente de Fora, al barri lisboeta d’Alfama, que va comptar amb una actuació musical en què va participar un dels guitarristes que va tocar amb Rodrigues en l’última etapa de la seva carrera, Lelo Nogueira.

Mural homenatge d’Amália Rodrigues realitzat a Lisboa per l’artista SMILE. «Fa bona olor, fa olor de Lisboa», cantava la cèlebre artista en un dels seus fados més famosos. / EFE / NACHO BALLESTEROS

Un dels seus fados sonarà en la sessió vespertina del Parlament, i a la nit la fundació ha organitzat un concert a la finca que la fadista tenia a Brejão, a l’Alentejo, on artistes com Ana Moura, Jorge Fernando, Ricardo Ribeiro, Katia Guerreiro o José Gonçalez homenatjaran la ‘reina del fado’. També es reprendran algunes de les iniciatives que van haver de ser suspeses per la pandèmia.

«Teníem dues exposicions recorrent el país quan va arribar la pandèmia i vam haver de suspendre-les perquè no era possible tenir gent en espais públics. Les reprendrem ara a finals de juliol», avança el president de la fundació. Es tracta de la mostra «Benvinguda siguis, Amália», dedicada a la dimensió més privada de la fadista i els bastidors dels seus espectacles, i de l’exposició interactiva «Al jardí d’Amália».

Torna la seva veu

Però les commemoracions del centenari d’una icona com Amália no es limiten a la fundació i emanen de diferents àmbits de la societat portuguesa. Llibres, conferències, concerts, exhibicions de pel·lícules, una edició especial de segells i fins i tot el llançament d’ulleres, bosses i joies inspirats en la fadista.

En el centenari també torna la seva veu: s’han editat unes gravacions inèdites d’Amália a París, de diversos espectacles i esdeveniments en directe i en estudi entre els anys 1957 i 1965, que van sortir a la venda aquest dijous.

Tot per celebrar la carrera d’una dona que va contribuir a popularitzar el fado i va portar la imatge de Portugal a més de 50 països de tot el món, el primer a Espanya, testimoni del seu debut internacional el 1943.

Admirada a tot el món

Amália Rodrigues «encara té un conjunt molt gran d’admiradors a tot el món», destaquen des de la seva fundació, i per això els homenatges s’estendran fora de Portugal. Entre les commemoracions internacionals destaca un concert que se celebrarà el 6 d’octubre, data de la seva mort, a la seva casa-museu i que serà retransmès en directe a diversos països de Llatinoamèrica.

Notícies relacionades

La fadista va ser un dels pocs ambaixadors amables de Portugal durant la dictadura d’António de Oliveira Salazar (1926-1974), i tot i que la seva imatge es va veure perjudicada en la dècada posterior a la Revolució dels Clavells pels rumors sobre els seus vincles amb el règim, posteriorment va sortir a la llum que va ajudar presos polítics i comunistes.

Al llarg de la seva carrera, l’anomenada ‘veu de Portugal’ va rebre nombrosos premis i condecoracions, com la insígnia de la Gran Creu de les Arts i de les Lletres, concedida pel Govern francès, i el llaç de l’Orde d’Isabel la Catòlica, d’Espanya. 

Temes:

Portugal