MISSATGE GLOBAL

Angelina Jolie reivindica més "dones dolentes"

"Són dones que estan cansades de la injustícia i l'abús, que no renunciaran a la seva veu i els seus drets", escriu en un article

lmmarco47552870 angelina jolie  actress and unhcr special envoy  arrives to 190806123351

lmmarco47552870 angelina jolie actress and unhcr special envoy arrives to 190806123351 / TIMOTHY A CLARY

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

‘Maléfica: Maestra del mal’ arribarà als cines el 17 d’octubre i la seva protagonista, Angelina Jolie, comença ja amb la ronda de promoció del film de Disney en revistes femenines. Però amb matisos. L’actriu nord-americana, de 44 anys i ambaixadora de bona voluntat de l’ONU, ha volgut parlar del rol de la dona al llarg de la història. I ho ha fet mitjançant un assaig publicat en l’edició britànica de la revista 'Elle'. El seu discurs és un autèntic al·legat feminista en el qual reivindica que cada vegada hi hagi més "dones malvades” al món. I ha donat les seves raons.

"Les dones malvades són només dones que estan cansades de la injustícia i l’abús. Que es neguen a seguir les regles i codis que no creuen que siguin el millor per a elles o les seves famílies. Dones que no renunciaran a la seva veu i els seus drets fins i tot en risc de mort, empresonament o rebuig per part de les seves famílies i comunitats. És aquesta maldat per la qual el món necessita dones malvades", explica Jolie. 

En el text, la també productora i directora assegura que algunes de les injustícies que les dones viuen en el present no són gaire diferents de les viscudes en el passat. L’actriu fa referència a alguns passatges de l’Antic Testament, a la cacera de bruixes a Europa i als judicis de les bruixes de Salem als Estats Units. "L’acusació de bruixeria s’ha utilitzat per controlar i silenciar les dones en gairebé totes les societats a cada segle", assegura l’actriu, que recorda la figura de Joana d’Arc, acusada de bruixeria i cremada a la foguera, amb la situació que viuen moltes dones en l’actualitat.

"És tan ridícul que gairebé sembla graciós. Fins que consideres que una dona que balla o canta en públic és vista com a indecent a molts països avui dia. Les nenes iranianes que publiquen vídeos de si mateixes ballant desafien el que la llei i el dogma religiós del país encara consideren un comportament inacceptable per a les dones, sis segles després. Si hagués viscut en èpoques anteriors, podrien haver-me cremat a la foguera moltes vegades simplement per ser jo mateixa", exposa i recorda que l’habitual de titllar de "bruixes" les dones que es postulen per a càrrecs polítics en països democràtics. O etiquetar de "desviades, males mares o difícils", les dones que defensen els drets humans a molts racons de la terra. 

Pensant en les seves filles

Notícies relacionades

Pel·lícules a part, no ha passat per alt el record de la seva tasca com a ambaixadora de l’ONU. Va ser precisament en el seu primer viatge a un dels països de l’anomenat Tercer Món quan va descobrir situacions que li han fet replantejar-se la vida. "Tenia 20 anys i em vaig trobar amb refugiats a Sierra Leone durant les etapes finals d’una brutal guerra civil. [...] Llavors vaig descobrir el propòsit de la meva vida".

L’últim missatge el fa pensant sobretot en les seves filles. "Sovint els dic a les meves filles que el més important que poden desenvolupar són les seves ments. Sempre pots posar-te un vestit bonic, però no importa el que utilitzis per fora si no tens la ment forta. No hi ha res més atractiu, podria dir fins i tot encantador, que una dona amb una voluntat independent i amb les seves pròpies opinions". Jolie, que no descarta fer carrera política, és mare de sis fills, la custòdia dels quals, després d’un llarg i tortuós divorci, comparteix amb el seu exmarit, l’actor Brad Pitt: Maddox, de 17 anys; Pax, de 15; Zahara, de 14; Shiloh, de 12, i els bessons Vivienne i Knox, de 10 anys.