DEMANDA DE PATERNITAT

El jutge sentencia que Javier Sánchez-Santos és fill de Julio Iglesias

La resolució es basa en la negativa de l'artista a fer-se un test d'ADN i en l'"evidentíssima semblança física" que tenen

S'espera que el cantant recorri però que accepti fer-se una prova de paternitat si l'Audiència segueix endavant amb el procés

20190710 445216 javiersantose 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El titular del Jutjat d’Instrucció 13 de València ha donat la raó a Javier Sánchez-Santos i ha establert que és el fill biològic de Julio Iglesias, assumint com a arguments la negativa del cantant a sotmetre’s a una prova d’ADN però també l’"evidentíssima semblança física" entre tots dos.

Després que el jutge en una decisió anterior establís que la demanda podia ser jutjada malgrat haver-ho sigut ja anteriorment, dijous passat va tenir lloc la vista a la qual Sánchez-Santos va anar acompanyat de la seva mare, María Edite Santos.

El 1991, Javier Sánchez i la seva mare van presentar ja una primera demanda i l’artista portuguesa va explicar que va conèixer Iglesias en una discoteca de Sant Feliu de Guíxols (Girona) el 1975 i que van mantenir relacions sexuals durant diversos dies, fruit de les quals va néixer Javier Sánchez-Santos.

En un primer moment se’ls va donar la raó però després l’Audiència Provincial l’hi va retirar a l’entendre que la negativa de Julio Iglesias a fer-se la prova de paternitat no implicava que fos el pare biològic. En la vista de dijous, la Fiscalia va recolzar el demandant i va aportar una resolució recent del Suprem que canvia el criteri i sí que estableix que el rebuig de ser sotmès a una prova havent-hi indicis sí que pot ser considerat un reconeixement implícit.

En la nova resolució, el jutge considera que els indicis “són suficients” per apreciar aquesta paternitat i cita com a argument per estimar la demanadala negativa del demandat “a possibilitar la pràctica de la prova biològica”,malgrat “haver-hi constància en les actuacions que, en l’època aproximada de la concepció del demandant, van existir certs contactes i tracte entre la mare d’aquest i aquell demandat”.

Aquests contactes “fan que no sigui inversemblant ni forassenyada la possibilitat d’haver existit relacions sexuals entre ells”, argumenta el magistrat, que valora també entre els arguments l’“evidentíssima semblança física” entre el cantant i el mateix demandant, així com el testimoni que va oferir la mare del demandant.

Segons explica, en el judici María Edite Santos va aportar “dades molt concretes sobre la pertinença, ubicació i distribució interior del xalet” on Julio Iglesias s’allotjava aquells dies.

Segons ha explicat un amic seu a Efe, el demandant ha rebut la notícia "molt content" entre "llàgrimes i abraçades". Fernando Osuna, advocat del demandant, va assenyalar que la sentència explica amb fonaments "sòlids" que posaran "les coses complicades" a Iglesias en el seu possible recurs i creu que en tres o quatre anys s’esgotarà la via judicial al Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg.

L’ADN

L’advocat de Iglesias, que recorrerà davant del’Audiència Provincial, va apuntar que, si aquest organisme entén també que hi pot haver una excepció en el criteri de 'cosa jutjada' i segueix endavant amb el procés, se sotmetrà a una prova de paternitat. Osuna ha desacreditat aquesta oferta com una mera qüestió d’imatge i ha apuntat que la Justícia no és "un joc" ni una "subhasta".

La Fiscalia també presentarà recurs, ja que tot i que entén que la negativa a la prova el converteix en pare, creu que no s’havia d’haver celebrat el judici, perquè n’hi havia hagut un prèviament.

Una prova de l’ADN presentada pel demandant i descartada pel jutge per haver sigut obtinguda de manera il·lícita establia un 96,8% de coincidència entre Sánchez-Santos i Julio José Iglesias, primer fill del cantant.

De 31 a 94 milions

En cas de confirmar-se la sentència, Javier Sánchez-Santos es convertirà judicialment en el novè fill del cantant, fet que li donarà dret a l’herència del cantant a utilitzar el seu cognom. Fa uns mesos, la revista ‘Forbes’, el va situar al lloc 34 de les fortunes més grans d’Espanya i va xifrar el seu patrimoni en 850 milions d’euros.

A més, els seus ingressos anuals, segons la revista 'People With Money', continuen sent abundants i s’acostarien alssetanta milions per la qual cosa aquest patrimoni pot seguir en augment.

Segons la legislació espanyola, que seria la que s’aplicaria en el cas de conflicte per l’herència, el patrimoni quedaria dividit en tres parts i Javier Sánchez-Santos tindria dret almenys a participar en el repartiment d’una, la legítima. Amb els números actuals de ‘Forbes’ (no es descarta que la fortuna sigui més gran), d’aquesta part li correspondrien 31 milions d’euros, però si Iglesias el reconeix com un més, aquesta quantitat es triplicaria fins als 94 milions.

Notícies relacionades

Però hi ha diversos factors que hi poden influir, a més de saber la quantia exacta del seu patrimoni, com si el cantant està casat en règim de beneficiari, la qual cosa el disminuiria notablement, o si ja ha realitzat donacions a algun dels seus fills, fet que augmentaria el total a repartir ja que formarien part del global a repartir i se’ls descomptaria de la seva part.

També caldria determinar el repartiment dels ingressos que continuï generant per drets de les seves cançons o de la seva imatge quan mori, ja que una part igualment correspondria al seu nou fill, que, emparat per una sentència ferma, podria presentar una altra demanda per intentar heretar en vida del seu ‘nou’ pare.