DESPRÉS DE LA PROVA D'ADN

Suspès el judici de la paternitat de Julio Iglesias

El jutge ha de valorar si es pot tornar a enjudiciar el cas i si la prova d'ADN aportada per l'acusació es va obtenir lícitament

Legalment el magistrat té cinc dies per prendre la decisió

48393078 60 / MIGUEL LORENZO

48393078 60
julio iglesias

/

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

"Hem d’esperar, és més llarg que un dia sense pa". Javier Sánchez Santos ha abandonat la Ciutat de la Justícia de València sense saber si es tornarà a jutjar o no la seva demanda de paternitat contra Julio Iglesias, però disposat a arribar fins al final.

El titular del Jutjat d’Instrucció 13 de València ha suspès la vista per prendre una decisió ferma sobre si es pot tornar a jutjar un cas que ja va ser jutjat a començaments dels 90, després que ara l’acusació hagi presentat una prova d’ADN que rebatria la sentència de llavors i també si aquesta mostra es va obtenir o no de manera lícitaD'aquí cinc dies hàbils hi hauria d’haver una resolució, tot i que podria tardar una mica més.

"Estic lluitant contra un gegant, vull confiar en la justícia. Jo vaig amb la veritat per davant, així que vull confiar. Encara em queden forces, (aniré) fins al final", ha anunciat el suposat fill de l’artista.

El seu advocat, Fernando Osuna, ha afirmat que la decisió del jutge de revisar ara si són uns fets ja jutjats és "incongruent", ja que ha tingut dos anys per fer-ho i a l’admetre la demanda el 2017 ja va assumir que, davant del pes d’una prova genètica, sí que es podria tornar a jutjar. 

Tot i així, ha apuntat que, ja que es preveu que hi hagi molts recursos i instàncies que revisin la seva decisió, ha volgut fer aquesta pausa per "cobrir-se" les espatlles, però confia que segueixi endavant.

"Mantenim que la cosa jutjada no preval perquè estem parlant de drets fonamentals i tenim la veritat científica, la genètica. Preval esbrinar la veritat material davant de qüestions formals", ha explicat Osuna, que ha augurat que sigui quina sigui la decisió la part perdedora recorrerà. De fet, creu que d’una manera o una altra, el cas acabarà al Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg.

L’ampolla de Julio José

A més d’escoltar els arguments de les dues parts sobre si es pot tornar a celebrar el judici o no (una cosa que un jutjat de Marbella ja va denegar fa uns quants anys), el jutge també ha escoltat l’opinió dels advocats sobre la manera com l’acusació va obtenir la mostra d’ADN de Julio José Iglesias, un dels fills del cantant.

El detectiu que la va obtenir ha explicat davant del jutge com ho va fer i ha mostrat fotografies i vídeos del moment en què va obtenir l’ampolla. Segons la seva versió, un dia que Julio José havia anat a fer surf a una platja de Miami, es va posar a ploure i quan es va ficar al cotxe li va caure l’ampolla; ho va veure, però no la va recollir. Era, per tant, un objecte abandonat.

La defensa d’Iglesias assegura que va perdre aquesta ampolla sense adonar-se’n i que el detectiu sabent qui era el propietari no l’hi va tornar, una cosa a la qual està obligat per la legislació espanyola. Falta per veure si aquesta norma també s’aplicaria en aquest cas, tenint en compte que va passar a Miami. 

Del 96% al 99%

A més, Fernando Falomir, advocat d’Iglesias, i el pare del qual ja el va defensar en la demanda presentada el 1991 per Sánchez Santos i en la de Marbella, ha deixat anar que la prova d’ADN no seria tan concloent com va dir l'acusació en el seu dia. 

Ha apuntat que la coincidència seria del 96% i no del 99%, tot i que l’advocat de Sánchez Santos ha matisat que la màxima coincidència entre germans és del 97% i el resultat de la prova és del 96,8%.

Iglesias es faria la prova

Segons l’advocat de Julio Iglesias, si el jutge decidís seguir endavant amb el cas obviant que ja va ser jutjat, el cantant sí que estaria disposat a fer-se una prova de paternitat i que si no se l’ha fet fins ara és perquè no era el moment. 

Girona, 1975

La història es remuntaria al 1975, any en el qual, segons la mare de Sánchez Santos, l’artista portuguesa María Santos, assegura que va conèixer Iglesias en una sala de festes de Sant Feliu de Guíxols (Girona) i que van mantenir relacions fruit de les quals va néixer el seu fill l’abril del 1976.

El 1991 haurien presentat una demanda de paternitat i després que Iglesias es negués a fer-se una prova d’ADN i no acudís al jutjat malgrat que havia sigut citat, el jutge el va declarar "confés, ja que s’entenia que totes les seves respostes serien afirmatives al plec de posicions presentat" i va estimar la demanda. 

Però, primer l’Audiència de València dos anys després, i més tard el Tribunal Suprem, el 1999, van revocar la decisió a l’entendre que la negativa del cantant no suposava la seva paternitat. 

Notícies relacionades

Sánchez Santos va tornar a presentar una demanda a Marbella el 2004, però en aquest cas, el titular del jutjat es va negar a seguir endavant el considerar que la qüestió ja s’havia jutjat. 

Si la sentència dona la raó a Santos, es convertiria en el novè fill oficial de Julio Iglesias, que en l’última llista de Forbes de les cent persones més riques d’Espanya apareixia en el número 34.

Julio Iglesias, durant una actuació a Amsterdam. / EFE / REMKO DE WAAL