A VALÈNCIA

Es reprèn el judici per la suposada paternitat de Julio Iglesias

El jutge va decidir fa un mes seguir endavant malgratque fos una "cosa jutjada" però va descartar una prova d'ADN

L'advocat del demandant espera que s'obligui al cantant a fer-se una prova de paternitat

hijo julio / periodico

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

A les 9 hores d’aquest dimecres s’ha reprès a la Ciutat de la Justícia de València el judici per la suposada paternitat de Julio Iglesias de Javier Sánchez-Santos després que, fa un mes, el titular del Jutjat de Primera Instància 13, acceptés seguir endavant amb la causa i rebutgés l’argument de l’advocat del cantant que es tracta d’uns fets jutjats, tenint en compte que ja van ser objecte de diversos processos judicials anteriors.

"Tant jo com la meva mare vam ser víctimes d’un error de forma per l’Estat, esperem que aquesta vegada es faci justícia i se centrin en el fons. Ens veiem a la sortida", ha declarat Sánchez-Santos als periodistes als jutjats, als quals ha acudit amb la seva mare.

En la seva resolució de fa un mes, el jutge, que va aturar el judici en la seva primera jornada per estudiar els arguments de les dues parts, va descartar com a prova l’anàlisi d’ADN que va presentar Sánchez Santos i que donava un 96,8% de coincidència amb Julio José Iglesias, un dels fills de l’artista.

Un detectiu privat que el seguia a Miami hauria agafat una ampolla que li va caure a l’entrar al seu cotxe a la platja.

L’advocat d’Iglesias va argumentar que sabent que era del fill del cantant no l’hi va tornar com era preceptiu mentre que el de Sánchez va al·legar que Julio José va veure com li va caure l’ampolla i la va abandonar.

En el seu escrit, el jutge va dictaminar que era “il·lícit com a mitjà de prova i, per tant, mancat de qualsevol rellevància i valor jurídic”. Les dues parts han recorregut aquestes dues decisions, tot i que això no atura el procés.

L’ADN

El gran debat d’aquest judici, en el qual no hi serà present físicament el cantant, serà si el titular d’Instrucció 13 l’obliga a fer-se una prova d’ADN, una possibilitat a la qual el seu advocat ha dit que no es negaria, tot i que només quan arribi el moment que entengui que és adequat.

"No s’ha negat a fer-se la prova d’ADN, però primer s’havia de resoldre si es podien jutjar els fets o no. Quan això sigui definitiu –en al·lusió a possibles recursos d’apel·lació–, no tindrà inconvenient a sotmetre’s-hi", ha afirmat Fernando Falomir, advocat de Julio Iglesias.

El lletrat ha dit que la vista d’avui “és un tràmit més" i ha apuntat que continuen “pensant que ja s’ha jutjat, i en el seu cas podrem fer valer aquesta tesi davant de l’Audiència Provincial –en un hipotètic recurs–".

Les altres proves 

Fernando Osuna, advocat de Sánchez-Santos, ha apuntat que mantenen l’esperança que aquesta prova d’ADN de Julio José sigui finalment vàlida. “Tot i que el jutge diu que no és totalment lícita, hi ha una sentència del Tribunal Constitucional del 2013 que diu que quan aquest ADN agafat a una persona que no és demandada, i si s’utilitza exclusivament per saber qui és el pare (...) aquesta prova és vàlida", ha explicat a Efe.

Però, a més, Osuna ha dit que tenen “moltes proves”, entre elles “la negativa de Julio Iglesias a fer-se la prova d’ADN”. 

"La llei sanciona aquesta conducta amb caràcter molt sever. ¿Tu no vols fer-te la prova? Molt bé, doncs jo com a jutge et declararé pare sempre que n’hi hagi indicis", ha afirmat.

També ha recordat que “en el judici que es va celebrar l’any 91 es van aportar imatges en què es podia comprovar que María Edite –mare del demandant– va coincidir amb Julio Iglesias una setmana a Sant Feliu de Guíxols; hi ha testimonis i fotografies, de manera que no hi ha cap altra alternativa que la paternitat". 

Trenta anys al jutjat 

Sánchez-Santos sempre ha defensat que el 1975 la seva mare, l’artista portuguesa María Santos, va conèixer Iglesias en una sala de festes San Feliu de Guíxols (Girona) i que van mantenir relacions fruit de les quals va néixer l’abril del 1976.

En el 1991 haurien presentat una demanda de paternitat i després que Iglesias es negués a fer-se una prova d’ADN i que no comparegués al jutjat malgrat haver sigut citat, el jutge el va declarar "confés, entenent que totes les seves respostes serien afirmatives al plec de posicions presentat" i va estimar la demanda.

Notícies relacionades

Però, primer l’Audiència de València dos anys després, i més tard el Tribunal Suprem el 1999, van revocar la decisió a l’entendre que la negativa del cantant no suposava la seva paternitat.

Sánchez-Santos va tornar a presentar una demanda a Marbella el 2004, però en aquest cas, el titular del jutjat es va negar a seguir endavant al considerar que la qüestió ja s’havia jutjat, una cosa que el jutge de València ha entès que no pot ser un obstacle per aclarir la veritat.