PRODUCCIÓ HISTÒRICA

Isabel II, jove reina, a contracor

La nova sèrie 'The crown', que Netflix estrena aquest divendres, relata l'ascens a la corona de la filla de Jordi VI

The Crown

The Crown / Robert Viglasky/Netflix

3
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE / BARCELONA

Netflix vol demostrar-nos que pot fer drames d’època tan bé com HBO i la BBC. Esborrar de la memòria Marco Polo, en altres paraules. La plataforma ha posat tot el seu capital –més de 90 milions d’euros només la primera temporada– i contractat veterans del drama «de prestigi» per a 'The crown' (La corona), nova i ambiciosa sèrie sobre la vida de la reina Isabel II d’Anglaterra els primers deu capítols de la qual es podran devorar a partir d’avui.

Com a creador trobem Peter Morgan, que ja va retratar Isabel II com a guionista de 'The queen', amb Helen Mirren en el seu oscaritzat paper de monarca negociant la seva relació amb el públic en els dies posteriors a la mort de Diana de Gal·les. El mateix Morgan va escriure l’obra teatral 'The audience', també amb Mirren, sobre 70 anys de reunions entre Isabel i els seus primers ministres.

Va anar escrivint aquesta obra quan va tenir la idea d’aixecar una pel·lícula sobre la relació entre Churchill, un lleó a l’hivern, i la jove convertida en reina a contracor. I el que havien de ser dues hores es van convertir en 60: la idea és, en principi, rodar una temporada per cada dècada aproximada de regnat d’Isabel II d’Anglaterra. La segona ja es filma.

Si ens guiem per les primeres crítiques, Netflix té una sèrie guanyadora i longeva entre mans. A 'The Hollywood reporter' asseguren que convertirà Claire Foy, l’actriu protagonista, en una estrella, i que podria acumular premis tant per les seves actuacions com per les seves qualitats tècniques.

DONA I REINA

Com a 'The queen', el tema principal és el conflicte entre la vida privada i la vida pública. O com és de difícil fer rimar l’instint emocional amb el deure constitucional. Tothom coneix la reina Isabel II, però potser no tant com creiem, i la sèrie ens assenyalarà que viure en una bombolla de privilegis no significa tenir una vida plàcida. La reialesa també plora.

Al principi, tot és felicitat. El matrimoni de la princesa Isabel amb Felip Mountbatten, que serveix a la Marina Reial (interpretat a la sèrie per l’intèrpret britànic Matt Smith), és de conte de fades i serveix per desdibuixar la grisor de la postguerra. Va ser durant un viatge a Kenya per conèixer països de la Commonwealth quan Isabel va saber que havia mort el seu pare, que havia accedit al tron després de la famosa abdicació per amor d’Eduard VIII.

L’esposa i mare tímida i allunyada dels focus –tot al contrari que Margarida, icona de la moda– es veia així obligada a convertir-se abans del previst en reina, cap d’Estat, cap de l’Església anglicana i cap de la Commonwealth. Segons narra la sèrie, aclaparada per la possibilitat de no estar a l’altura, va contractar un tutor per guanyar cultura general.

RELACIONS TENSES

Això és gairebé 'Reina per sorpresa', encara que sense rialles. Tot van ser tensions. Per exemple, amb el seu marit Felip, que sempre havia volgut portar les regnes del matrimoni i ara es veia obligat a acatar les seves decisions. «El seu matrimoni amb Felip va haver de canviar», ha explicat l’actriu Claire Foy a 'The New York Times'. «Crec que haurien volgut portar una vida convencional en què l’home va a treballar i la dona es queda a casa».

El seu sentit del deure la va portar, a vegades, a defensar protocols i regles vetustos. El 1956, no va permetre a la seva germana, la princesa Margarida (a la sèrie, Vanessa Kirby), casar-se amb un home divorciat, el condecorat heroi militar Peter Townsend.

Notícies relacionades

Isabel va trobar un curiós aliat en Winston Churchill (a qui dóna vida l’actor nord-americà John Lithgow), el primer primer ministre amb qui va haver de treballar. Hi havia una distància de 50 anys entre ells, però va néixer una col·laboració càlida, producte entre altres coses del fet de compartir aficions semblants: els cavalls, les carreres, el polo… Plaers senzills.

Els actors de la sèrie Claire Foy, Matt Smith i la glamurosa Vanessa Kirby, juntament amb altres membres del repartiment, van assistir a la gala que es va celebrar a Londres per presentar els dos primers episodis.